Bursa Tarihi Tuz Hanı’na Restorasyon

Bursa’nın Merkez Osmangazi İlçesi’nde bulunan tarihi Tuz Hanı’nın restorasyonu için çalışma başlatıldı.

Tarihi Tuz Hanı esnafıyla toplantı yapan Osmangazi Belediye Başkanı Recep Altepe, Osmangazi sınırlarındaki bütün tarihi çarşıları Bursa’ya yakışır duruma getireceklerini söyledi. Bu kapsamda Tuz Hanı’nın da elden geçirileceğini ifade eden Altepe, Osmanlı döneminde yapılan tarihi handa şimdiye kadar hiçbir restorasyon çalışmasının yapılmadığını vurguladı.

Tuz Hanı’nın durumunun içler acısı olduğunu anlatan Altepe, “Restore edileceği yerde tahrip edilen bu hana belediye olarak el attık. Gerekli ön çalışmamızı da yaptık. Kentin ziyneti durumundaki bu han, şimdiye kadar gördüğümüz tarihi hanlar arasında en kötü durumda olanı. Ama bundan sonra durum değişecek. Herkes elini taşın altına koyacak ve bu tarihi yapının kaderi değişecek. Yüzlerce yıllık bir tarihi geçmişe sahip olan Tuz Hanı, yaşatılarak korunacak” diye konuştu.
Altepe, Tuz Hanı’ndaki işyerlerinin belediyeye ait olmadığını, bu nedenle mülk sahiplerinin de restorasyon çalışmalarının maliyetine ortak olacağını bildirdi.
Başkan Altepe ayrıca, tarihi Tuz Hanı’nın, Uzun Çarşı’nın ya da başka çarşıların deposu olarak kullanılamayacağını sözlerine ekledi.

TARİHİ TUZ HANI
Tuz Hanı’nın, Tuz Pazarı Camii’ne gelir getirmesi için Timurtaş Paşa’nın oğlu Umur Bey tarafından 1454-1455 yıllarında yaptırıldığı biliniyor.
Osmanlı dönemi planına uygun olarak ortada bir avlu ve çevresi 2 katlı revak biçiminde inşa edilmiş olan tarihi yapının orijinalinde, üst katta 18 oda, alt katında ise 17 depo bulunuyor.
Diğer Bursa hanlarına göre daha küçük olan ve ortasında mescit bulunmayan Tuz Hanı’nın, 1855 depreminde ve 1901 yılındaki yangında büyük hasar görüp eski özelliğini yitirdiği belgelerde yer alıyor.