Bursalı Sanayiciden Bilecik'e Çimento Yatırımı



Bursalı sanayicilerin bir araya gelerek Bilecik'te kurdukları Sançim Bilecik Çimento Fabrikası, şubat ayında üretime başlayacak. Temeli bir yıl önce atılan ve 150 milyon dolarlık yatırım yapılan tesis, yıllık 1 milyon 277 bin ton çimento üretme kapasitesine sahip olacak.

Bursalı işadamları Celal Sönmez, Nurettin Kutlucan, Ali Hazır ve İrfan Acar ortaklığında kurulan Sançim Çimento Fabrikası'nda test aşamasına gelindi. Sançim Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sönmez, kapasiteyi artıran ikinci bir yatırımı da kısa sürede hayata geçirebileceklerini söyledi. Tesisin kurulması için Çin merkezli CMC firmasıyla ana yüklenici sıfatıyla sözleşme imzalandığını, mühendislik ve montaj işlerinin de Çinli firmalar tarafından yürütüldüğünü kaydeden Sönmez, fabrika inşaatını ise Umut İnşaat'ın üstlendiğini ifade etti.

İnşaat işlerinin Aralık 2008 itibarıyla yüzde 85 oranında tamamlandığını ve montaj işlemlerine başlandığını hatırlatan Sönmez, "Devam etmekte olan montaj, mevcut plana göre bu ay içerisinde tamamlanacak ve deneme üretimine geçilecek. Üretim kapasitesi yılda 1 milyon 23 bin ton klinker veya yılda 1 milyon 277 bin 129 ton çimento düzeyinde olacak. Daha çok ihracata yönelik olarak çalışacağız. Bunun yanı sıra iç piyasada da Bilecik, Eskişehir, Bursa, Sakarya ve Kütahya illerine satış yapacağız" dedi ve ekledi: "Civarda bulunan mermer ocaklarından mermer atıkları kalker olarak kullanılacak. Fabrikanın etrafında yakın mesafelerde 10 mermer ocağı var. Bu mermer ocaklarının atıklarını kullanacağız. Yani bir nevi çevreyi temizlemiş olacağız."
 
Kapasite 4 bin ton

Günlük klinker kapasitesinin 3 bin 300 ton, çimento kapasitesinin ise yaklaşık 4 bin ton olduğunu anlatan Sönmez, fabrikayla taşeronluk hizmetleriyle birlikte 500 kişiye istihdam yaratılacağını vurguladı. Mermer atıklarını da kullanacakları için çimento kalitesinin çok yüksek olacağını ifade eden Sönmez, "Türkiye'de ilk defa kullanılacak farin değirmeni olarak roler pres ünitesi kullanılacak. Roler pres ünitesi enerji tüketimini kullanılan diğer sistemlere göre yüzde 20 aşağıya çekecek. Fabrikamızda çok sayıda filtre bulunmakta. 1 metreküpte maksimum 30 mg toz dışarıya atacak. Bu değer en son Avrupa standartları değerinde" dedi.