BursaRay’ Hafif Raylı Sisteminin İkinci Etabını Tekfen İnşa Edecek

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin gerçekleştirdiği 'BursaRay' hafif raylı sisteminin önümüzdeki günlerde yapımına başlanacak olan ikinci etabının inşasını Tekfen İnşaat ve Tesisat AŞ. üstlendi.

İlk etabı 2002 yılının Ağustos ayında tamamlanarak hizmete giren 'BursaRay'ın yeni etabı, Siemens AG, Siemens A.Ş., Tekfen ve Türkiye Vagon Sanayi A.Ş. (Tüvasaş)'in bulunduğu konsorsiyum tarafından yürütülecek.

Bursa'nın trafik sorununa önemli oranda çözüm getirecek olan 55 milyon Euro değerinde ve 4 km. uzunluğundaki projenin 24 ayda tamamlanması planlanıyor. Projenin yüzde 70'ini üstlenen Tekfen İnşaat'ta, 'BursaRay'ın yeni etabının inşası için, yaklaşık 10 milyon adam/saat kullanılacak ve 24 ay süreyle 1500 kişiye istihdam olanağı sağlanacak.

Bursa trafiğine Tekfen'den raylı çözüm
Bursaray'ın B Etabı'nın tüm inşaat işlerini üstlenen Tekfen, proje süresince yaklaşık 750.000 m3 kazı, 500.000 m3 dolgu, 200.000 m2 kalıp işleri yapacak. Projenin inşası için 150.000 m3 beton, 15.000 ton demir kullanılacak.

Tekfen İnşaat, proje kapsamında ayrıca, 1 adet yer altı istasyonu ile 4 adet hemzemin istasyon inşaatı gerçekleştirecek. Proje güzergahı üzerindeki Gökdere Kavşağı'ndan geçişi kolaylaştırmak için yaklaşık 500 metre uzunluğunda viyadük inşa edilecek. Projenin başlangıç noktası olan Haşim İşcan tüneli ile Gökdere istasyonu arasında, Bursaray'ın en uzun aç-kapa tünelinin (1023 metre) yapımını gerçekleştirecek.

Tekfen, inşaat süresince Bursalıların trafik sorunu ile karşılaşmaması için alternatif yollar ve güzergahlar tespit edecek.


Tekfen İnşaat Hakkında:
1996 yılından bu yana gerek Türkiye'de, gerekse ağırlıklı olarak Suudi Arabistan, Azerbaycan, Gürcistan, Kazakistan, Özbekistan, Irak, Kuveyt, Yemen ve Rusya olmak üzere yurt dışında çeşitli projelerin inşasını üstlenen Tekfen İnşaat ve Tesisat A.Ş.'inin imza attığı projelerin bazıları şunlardır: İstanbul Metrosu'nun Şişli-4.Levent hattı, Tarsus-Adana-Gaziantep Otoyol Projesi, Yumurtalık - Kırıkkale Ham Petrol Boru Hattı, Atatürk Olimpiyat Stadı, Toros Gübre Teminal Tesisleri ve Limanı, Menderes ve Dalaman Havaalanları, Aliağa Petrokimya Tesisi Tank Çiftliği, Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Boru Hattı Projesi'nde Azerbaycan'da 'Sangachal' ve Türkiye'deki 'Ceyhan" Terminalleri, Fas'ta otoyol projesi. Tekfen İnşaat ve Tesisat A.Ş., başta sağlık, emniyet ve çevreye (HSE) verdiği azami önem, teknoloji ve altyapı üstünlüğü, zengin iş deneyimi, değişik hedeflere ve esnek çalışma koşullarına uyum sağlayabilen kalifiye personeli ve etik iş değerleri ile dünyanın önde gelen şirketleri tarafından, müteahhitlik projelerinde iş ortağı olarak tercih ediliyor.