Bursa'ya 2 Milyar Dolarlık ''Termal Köy''



Bakanlar Kurulu kararıyla turizm merkezi ilan edilen 9 bölgeden biri olan Bursa'nın Dağyenice köyü çevresine, yaklaşık 2 milyar dolarlık yatırımla termal tatil köyü kurulacak. Bursa Valisi Şahabettin Harput, 30 yıl önce Bursa denilince ilk akla gelenlerin otomotiv tekstil değil, tarih, kültür, termal, hamam ve Uludağ olduğunu söyledi.

Son yıllardaki hızlı sanayileşme ve teknoloji ile birlikte Bursa'nın değerlerinin bin kenara itildiğini ifade eden Harput, ''Biz bu değerleri ayağa kaldırmak, Bursa'nın potansiyelini hareket geçirmek ve dünyaya tanıtmak için önemli çalışmaları hayata geçirdik'' dedi.

Harput, yeni fabrikalar kurulamayacağına göre Bursa'da turizm ve hizmet sektörünün canlandırılması gerektiğini, bunun istihdama önemli katkısının olacağını belirterek, şöyle konuştu:

''Bu konuda da kentte ön plana çıkan turizm, termale yöneliktir. Bursa, yıllardır çok önemli bir şifa ve sıcak su bölgesi. Osmanlı döneminde büyük üne kavuşan Bursa, şifa dağıtan sıcak sularıyla Ulu Önder Atatürk'ün de değer verdiği bölge olarak biliniyor. Yurtdışında da birçok lider ve ünlü kişi de geçmiş yıllarda sağlık için Bursa'yı tercih etmiş. Dünyanın birçok yerinde kentler, beli başlı öğeleriyle tanınıyor. Bazıları denizi ve kumu, bir bölümü dağı, bir kısmı tarihi ve kültürüyle turist çekiyor. Bursa'da ise yok yok. Deniz, tarih, kültür, Uludağ, doğa, şelale, sıcak su, göl, milli park, ne ararsanız var. Biz bunların bütününü, değerlerimizi ayağa kaldırmalıyız.''

'Saklı Cennet' dünyaya açılacak

Vali Harput, son yıllarda termal konusunda önemli çalışmalar yaptıklarını dile getirerek, birçok bölgede şifalı sıcak suya ulaştıklarını ve bunların talep eden otellere verilmeye başlandığını anlattı.

Dünyada sağlıklı yaşlanmanın daha fazla konuşulduğu bir dönemde Bursa'nın çok önemli hale geldiğini vurgulayan Harput, şöyle devam etti:

''Bunu bilerek harekete geçtik. Dağyenice köyü çevresine termal tatil köyü kurma yönünde önemli adımlar atıldı. Bakanlar Kurulu kararıyla bölge, turizm merkezi ilan edildi. Bu çok önemli bir karardır. Köy sınırları içindeki 10 bin dekarlık alana termal köy kurulacak. Saklı Cennet olarak bilinen bölgeyi dünyaya açacağız. İmar planlarını yapıyoruz. Bölgeye adeta 15-20 bin nüfuslu bir şehir öngörüyoruz. 5-7 yıldızlı oteller, cumhurbaşkanlarının, devlet başkanlarının ve birçok liderin dinlenebileceği üst düzey barınma yerleri, eğlence merkezleri, golf, tenis gibi sporların yapılacağı alanlar, SPA merkezleri gibi her şey olacak. Bölgeye yapılacak yatırımın bedeli yaklaşık 2 milyar dolar olacak. Bu rakam ön çalışmalara göre ortaya çıktı. Belki daha da fazla yatırım olacak.''

Harput, Dubai ve Katarlı yatırımcıların bölgeye otel inşa etmek için girişimlerde bulunduğunu belirterek, imar çalışmaları bitmediği için şimdilik cevap veremediklerini ancak işadamlarının hazırda beklediğini söyledi.

Harput, termal tatil köyünün yıllık getirisinin yaklaşık 300 milyon dolar olacağını ifade ederek, ''10 yılda 3 milyar dolar. Bu çok büyük bir rakam. Ayrıca ülkeye getireceği prestij. Tatil köyü, Bursa'nın ve ülkenin prestij ve vizyon projesidir'' diye konuştu.