Bush Mortgage Kurbanlarına Yanlış Telefon Numarası Verdi



ABD Başkanı George Bush ülkesinde sayıları 1.2 milyona ulaşan mortgage kurbanları için hazırlanan kurtarma planını açıklarken yeni bir skandala daha imza attı. Başkan Bush planı açıkladığı ve kredi kuruluşlarının yöneticileriyle Hazine Bakanı Henry Paulson'un da katıldığı basın toplantısında taksitlerini ödeyemeyen tüketicilere başvuru numarasını yanlış verdi. Bush mortgage kredisi taksitlerini ödeyemeyen borçlulara uygulanacak faizlerin beş yıl süreyle dondurulduğunu belirterek "Ailenizin iyiliği için tek yapacağınız bilgi almak için 1-800-995-HOPE numaralı telefonu aramaktır" dedi. Ancak daha sonra doğru numaranın 1-888-995-HOPE (4673) olduğu anlaşıldı. Bush'un konuşmasını tamamlamasının ardından bir Beyaz Saray yetkilisi gazetecilere başkanın yanlış telefon numarası verdiğini belirterek doğru numarayı söyledi. Bush'un verdiği telefon numarasını arayanlar 'meşgul' sesiyle karşılaştı.

'Bu bir kurtarma değil'
Bush basın toplantısında planının bir 'kurtarma operasyonu' olmadığını belirterek "Çünkü tek kuruş kamu kaynağını bu işe tahsis etmedik" dedi. Plana göre kredi kuruluşları isterlerse borçlularla yeni bir ödeme planı üzerinde de anlaşabilecekler. Borçlularla kredi verenlerin anlaşamamaları durumunda her iki tarafın da büyük zararlara uğrayacaklarını belirten Bush "Onun için anlaşma iki tarafın da yararınadır. Böylelikle ekonomide büyük sıkıntılar yaşanmasını önlemeye çalışıyoruz" dedi. Plan kredi kuruluşlarına uyum zorunluluğu getirmiyor. Ancak büyük kuruluşların tümü planı benimsediği için uygulamada zorluk beklenmiyor.

İngiltere'de faiz indirimi
İngiltere Merkez Bankası zor durumdaki ekonomiyi canlandırmak için faizleri çeyrek puan indirdi. Bankanın iki yıldan beri ilk kez yaptığı indirimle İngiltere'de faizler yüzde 5.5'e çekilmiş oldu. Merkez Bankası yaptığı açıklamada ekonomiden durgunluk sinyalleri geldiği ve mali piyasalarda durum kötüye gittiği için indirime gittiğini belirtti.