Büyük Altyapı Projeleri Gündemde

Avrupa Birliği’nin (AB) 2007-2013 dönemini kapsayacak yeni bütçe döneminde, Türkiye’ye yapılacak mali yardımın artması ile birlikte, bu kaynağı kullanacak büyük altyapı projelerinin gündeme geleceği bildiriliyor. AB heyetleri ile yapılan görüşmelerde, AB tarafı Türkiye’nin büyük yapısal fonları bölgesel projeler ile eritemeyeceğini, dolayısıyla ulusal büyük altyapı projelerine yönelinmesi gereğine vurgu yapıldı. AB’nin yeni bütçe dönemi olan 2007-2013 döneminde Türkiye’ye yapılacak yardımlar artacağı için büyük karayolu, demiryolu ve liman gibi projelerin desteklenebileceği belirtildi.

Yalnız bu tür büyük projelerin bölgesel programlarda olduğu gibi sadece hibe şeklinde desteklenmeyeceği, öz kaynak, kredi ve hibe şeklinde gerçekleştirilebileceği belirtiliyor.

AB İLE GÖRÜŞMELER BAŞLADI
Katılım Öncesi Mali Yardım Çerçevesi (IPA) kapsamında AB ile görüşmeler de başlarken, yeni mali dönemde Türkiye’ye yapılacak mali yardımın çerçevesini oluşturmaya yönelik olarak, AB yetkilileri, AB Genel Sekreterliği, Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) ve ilgili kamu kurumları ile bir araya geliyor. Bu çerçevede özellikle eğitim, sağlık, kırsal kalkınma, enerji (yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği) çevre gibi sektörlerin geliştirilmesi önerisi geldi.

ÖNCE STRATEJİ İSTENİYOR
AB ayrıca, enerji ve ulaştırma stratejileri gibi diğer sektörlerde de strateji oluşturulmasını da istiyor. Bu stratejilerle uyumlu proje fikirleri ve bunlardan oluşacak proje paketlerinin ortayakonmasını talep ediyor. Bu tür projelerin fizibilite etüdünün AB standartlarında olması şartı da aranırken, gerek DPT, gerek AB Genel Sekreterliği’nde bu tür projeleri hazırlayacak kuruluşlara fizibilite ve etüd için verilebilecek kaynak bulunduğu belirtiliyor.

Yatırım programı hazırlama rehberinde de kuruluşlara bu yönde çağrı yapılırken, kuruluşlardan gelecek teliflerden ciddi bulunanlarınfizibilitelerinin hazırlanması ve bunun ardından yapılacak değerlendirme ile proje havuzuna dahil edilmesi gündeme gelecek.