Büyük Gün için Geri Sayım Başladı!



İzmir Valisi Mustafa Toprak, İzmir’in Brezilya’dan Sao Paolo, Rusya’dan Ekaterinburg ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden Dubai kentleriyle yarışacağını hatırlatarak, “27 Kasım 2013 tarihinde Paris’te yapılacak oylamada Uluslararası Sergiler Bürosu (BIE) üyesi 167 ülke delegesi oy kullanacak. Bugüne kadar bu ülkelerin neredeyse tamamı ziyaret edildi. Bire bir temaslarla İzmir’in EXPO projesi anlatıldı; destek istendi. Adaylığımız dünyanın pek çok farklı coğrafyasından ciddi destek buluyor. Oylama öncesi bunları Türk kamuoyuyla paylaşmaktan İzmir adına büyük gurur ve mutluluk duyuyoruz” dedi.

Peki İzmir'in bu yarışmada öne çıkan avantajları neler?

TARİHİ MİSYON: İzmir, bu organizasyonu alması halinde, Doğu Akdeniz Bölgesi’nde düzenlenecek ilk EXPO’ya imza atacak. “Doğu’nun en batısı, Batı’nın en doğusu” kimliğiyle önemli bir görev üstlenecek. Hekimliğin babası sayılan Hipokrat’ın Ege’de; eczacılığın babası sayılan Galen’in İzmir'in Bergama ilçesinde çalışmalarını yapmış olması da, İzmir’e sağlık konusunda tarihi bir misyon yüklüyor.

AVANTAJLI KONUM: İzmir, üç saatlik uçuş mesafesinde, üç farklı kıtada 48 ülkeye ve 1,5 milyar nüfusa erişim imkânı sunuyor. Bu, geniş katılım hedefli bir organizasyon olan EXPO’larda, İzmir’i rakipleriyle kıyaslanamayacak bir noktaya yükseltiyor. İzmir, en az 120 ülkenin katılacağı, 50 milyar dolar kamu yatırımın yapılacağı, 35 milyon ziyaretin gerçekleşeceği bir EXPO vaat ediyor.

DOĞRU TEMA: Her EXPO'nun bir teması vardır. İlki 1851 yılında Londra’da yapılan organizasyonda, bugüne kadar hiç ‘Sağlık’ temalı bir EXPO düzenlenmedi. İzmir’in teması, Birleşmiş Milletler’in Binyıl Kalkınma Hedefi olan “Herkes İçin Sağlık” idealiyle de bire bir örtüşüyor.

EŞSİZ TECRÜBE: Türkiye’de, son 10 yılda sağlık hizmetlerine erişilebilirlik yüzde 70’ten yüzde 97’ye çıktı. İzmir; EXPO 2020’yi düzenleyerek, ülkemizin sağlıkta kat ettiği deneyimi dünyanın hizmetine sunmayı, küresel işbirliği içine girerek daha sağlıklı bir dünyanın oluşumuna hizmet etmeyi vaat ediyor.

ÖRNEK PROJE: Uluslararası Sergiler Bürosu (BIE)’nun en önemli kriterlerden biri “EXPO alanlarının kentin kalbinde olması” gerekliliğidir. Bu amaçla, İnciraltı’ndaki 690 hektarlık alanda kalıcı SPA merkezlerinin, kaplıcaların, hastanelerin olacağı bir sağlık kenti inşa edilecek. Sergi alanı olarak kullanılacak ve dünyaca ünlü mimar Zaha Hadid’in imzasını taşıyan 276 hektarlık bölüm ise EXPO alanı olarak kullanılacak ve EXPO sonrasında Avrupa’nın en büyük kalıcı şehir içi parklarından birine dönüştürülecek.

DEVLET DESTEĞİ: Türkiye, İzmir’in EXPO adaylığını bir ülke meselesi olarak gördüğünü daha sürecin başında ilan etti. İlgili kanunu çıkardı. Başta Cumhurbaşkanı Abdullah Gül olmak üzere Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bakanlarımız, siyasi partilerimiz, bürokratlarımız, yerel yöneticiler, sivil toplum örgütleri, meslek birlikleri, diplomatlarımız ve tüm İzmir halkı tek bir amaç için güç birliği yaptı.

HALKIN İLGİSİ: Haziran 2013 tarihli, “İzmir EXPO 2020 Kamuoyu Algı ve Tutum Araştırması’na göre, İzmirliler’in yüzde 93’ü EXPO adaylığını destekliyor. Yüzde 81’i, İzmir’in organizasyonu düzenleme hakkını alması halinde başarılı olacağına inanıyor. Yüzde 74’ü EXPO 2020’yi ziyaret edeceğini söylüyor.

İzmir ne kazanacak? İşte öne çıkanlar...

EXPO sürecinde yapılacak yatırımlar, yaratılacak yeni istihdam olanakları kentin ekonomik gücünü artıracak... Gayri Safi Milli Hasıla’daki payını büyüterek ülke refah düzeyini önemli ölçüde yükseltecek.

Milyonlarca ziyaretçiyi İzmir’e getirebilmek ve İzmir’e gelenlerin başka kentleri ziyaret etmelerini sağlayabilmek için İzmir-Ankara, İzmir-İstanbul, İzmir-Antalya, İzmir-Konya gibi yüksek hızlı tren projeleri, kruvaziyer limanları, kent içi ulaşımı kolaylaştıracak alt yapı sistemlerinin yapımı hız kazanacak.

İzmir EXPO ev sahibi kent olarak bir “Dünya Kenti”ne dönüşecek, uluslararası alanda tanınırlığı artacak.

Yeni konaklama yatırımları ile şehrin turistik yatak kapasitesi artırılarak İzmir’in uzun vadede ağırlayacağı turist sayısı katlanacaktır.

EXPO’ya katılım yoluyla İzmir’i tanıma fırsatı bulanlar sayesinde uluslararası yatırımcıların sayısı artacak.

EXPO, İzmir’in yenilenmesine de katkıda bulunacak. İzmir’in cazibe merkezi olmasıyla kentsel dönüşüm projeleri hızlanacak. Ayrıca altı ay boyunca açık olacak sergiyi ziyaret etmesi beklenen milyonlarca kişinin gezip görebileceği, kentin tarihi semtleri ve değerlerinin renovasyonu hızlanacak.