''Büyük Körfez Projesi, İzmir'in Kurtuluşu Gibi Gözüküyor''



Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi Başkanı Geza Dologh, İzmir Körfezi'nin, dipte çamur biriktiği için giderek sığlaştığını, bu konuda Büyükşehir Belediyesi'nin yapmayı planladığı Büyük Körfez Projesi'nin İzmir'in kurtuluşu olduğunu söyledi.

Şubenin aylık meclis toplantısında, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılacak olan İzmir Körfezi'nde dip taraması ve sirkülasyon kanalı açma işlerini kapsayan Büyük Körfez Projesi ile ilgili sunum yapan Dologh, birlikte dip çamur temizleme gemisinin ve uygulamalarının teknik inceleme çalışmalarına katılmak üzere İZSU yetkilileriyle Amsterdam'a gittiklerini belirtti.

Tanıtımı yapılan geminin muazzam bir emme gücüne sahip olduğunu, ev tipi elektrik süpürgesine benzeyen bir yapıyla çalıştığını, çıkan çamuru kilometrelerce döşenebilecek boru hatlarıyla belirlenen yere gönderebildiğini ifade eden Dologh, şöyle konuştu:

''İzmir Alsancak Limanı planlamasına göre İzmir Körfezi'ni Tarama Projesi'nin 2013 yılı sonuna kadar tamamlanacağı öngörülmektedir. İzmir Körfezi dipte çamur biriktiği için sığlaşıyor. Eğer tarama yapılmazsa körfez batağa dönüşecek. Onun için bu çamurun çıkarılması gerekir. Büyük Körfez Projesi beni çok heyecanlandırdı. Bu, İzmir'in kurtuluşu gibi gözüküyor.

Tarama sonucu ortaya çıkan atık malzemeler kullanılarak, körfezde uygun olan bir yere suni bir ada tesis edilebilir. Singapur'daki Santosa Adası veya Dubai'deki Palmiye Adası aynı sistemle yapıldı. İzmir için de böyle bir ada turistik zenginlik olabilir.''

Dologh, İzmir Körfezi'ne üçüncü kuşak gemilerin girebilmesi için yapılması gerekli olan tarama işinin ayrı değerlendirilmesi gerektiğini, bu konuda DLH'nin bir ihale açacağını ancak İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin tarama gemisini alması halinde bu ihaleye girebileceğini ifade etti.

Toplantıda, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen Kılavuzluk, Romörkaj ve Diğer Hizmetler Tarifesi ile ilgili değerlendirmede de bulunan Dologh, bu hizmetlere yapılan zamma karşı olmadıklarını ancak zam geleceğinin belli bir süre öncesinden duyurulması gerektiğini söyledi. Dologh, zammın yüzde 10 olarak belirtilmesine rağmen bazı kalemlerde yüzde 108'lere varan zamların gündeme geldiğini ileri sürdü.