Büyük Menderes Havzası'na Umut



Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF-Türkiye), Büyük Menderes Havzası’nda, kısıtlı su kaynaklarını koruyup akılcı kullanımına çalışacak.

WWF Türkiye Genel Müdürü Dr. Filiz Demirayak, sorunların çözümü için bir öneri paketi hazırlayacaklarını belirterek, şunları söyledi: "Geçmişten Geleceğe Büyük Menderes Projesi kapsamında; Büyük Menderes Havzası’nda, su kullanımı ve kirlilik açısından sorunları, havzadaki önemli doğal alanları tehdit eden unsurları ortaya koyup çözüm önerilerini sıralayacağız. Ayrıca, havzadaki Denizli, Uşak, Aydın, Muğla’da suyu kullanan ve yöneten taraflara yönelik kapasite ve diyalog geliştirme toplantıları düzenleyerek görüş ve önerileri alacağız. Yereldeki sektör temsilcileri ve EKODOSD gibi sivil toplum örgütleriyle birlikte yürütülecek ve bir yıl sürecek olan bu projeyle ’havza ölçeğinde su kaynakları yönetimi’ için sağlam bir altyapı oluşturulacak."

Karamsar değiliz

Ege Bölgesi’nin en uzun akarsuyu olan Büyük Menderes Nehri’nin havzada yaşayan 2.5 milyon insan için hayati önem taşıdığını vurgulayan Demirayak, şöyle konuştu:

"Bafa Gölü, Büyük Menderes Deltası ve Pamukkale gibi küresel düzeyde öneme sahip doğal alanların yer aldığı havza, her yıl binlerce ton evsel, endüstriyel ve tarımsal atık nedeniyle kirleniyor. Büyük Menderes Nehri gibi alarm veren su kaynaklarının kirlilik sorununa son yıllarda yaşanan kuraklık ve verimsiz su kullanımı da eklenince karanlık bir tabloyla karşılaşıyoruz. Ama WWF-Türkiye olarak biz karamsar değiliz. Sorunların çözümü için ilgili tüm taraflarla birlikte çalışmak ve çözümleri hayata geçirmek için ’Geçmişten Geleceğe Büyük Menderes Projesi’ne başlıyoruz. Vakfımızın iç kaynaklarıyla hayata geçirdiğimiz projeyle; bu önemli bölgemizin sorunlarının çözümü için ilgili taraflarla çalışmak istiyoruz."