Büyük Projelerdeki Büyük 'Yol'suzluk



İstanbul Avrupa Yakası... Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nden Bahçeşehir’e uzanan TEM otoyolununun iki tarafında onlarca vinç hummalı bir şekilde çalışıyor. 45 km’lik bu yol üzerinde büyük inşaat şirketlerine ait projeler hızla ilerliyor hatta bir çoğu bitme noktasına gelmiş durumda.  Ancak ortada büyük bir sorun var... Son yıllarda bu bölgede artan nüfus nedeniyle bitme noktasına gelen TEM otoyolu üzerine bu projelerin de yükü binmek üzere.

Hürriyet Gazetesi'nin haberine göre, sadece yol kenarındaki projelerin bitmesiyle beraber yaklaşık 100 bin kişilik ek nüfusun yeni evlerine taşınması bekleniyor. Bu sayı TEM’den biraz daha içerilere doğru gidildiğinde artan inşaat yoğunluğu da düşünüldüğünde 300 bin - 500 bine ulaşacak. Sabah ve akşam saatlerinde artık köprü trafiğini aratmayan bir yoğunluğa sahne olan Fatih Sultan Mehmet Köprüsü-Mahmutbey, Mahmutbey-Bahçeşehir trafiğinin bu yeni nüfusla beraber nasıl bir karmaşaya sahne olacağı ise merak konusu. Üstelik konut projeleri dışında bu güzergahta iki büyük stad olan Olimpiyat ve Türk Telekom Arena stadları da var. Ayrıca AVM ve hastane inşaatı yoğunluğu da bölge trafiğini artıracak diğer unsurlar.  

Alternatif yollar şart

Bölgede yaşayan ve trafikten her geçen gün daha fazla nasibini alan vatandaşların korkulu rüyası ise Kanal İstanbul ve 3. Havalimanı projeleri. D010 karayolu başta olmak üzere alternatif yol çalışmaları biliniyor. Ancak bu yolların çok uzak ve uzun mesafede olması artık şehir içi sayılan TEM otoyolunun bu projelerin de yükünü taşıyacağı anlamına geliyor. TEM’e alternatif yollar ve toplu taşımada iyileştirmeler yapılmazsa araştırma şirketlerinin yaptıkları ‘en yoğun trafiğe sahip kentler’ sıralamasında ilk üçe giren İstanbul rahatlıkla şampiyonluk ünvanını alacak.

Kanal İstanbul yolcuları trafikte mi boğulacak?

İstanbul’da yapılması planlanan Kanal İstanbul projesi TEM otoyolunun yükünü daha da arttıracak. Yaklaşık 1.5 milyon nüfusu barındıracak Yeni Şehir 3. Havalimanını da kapsayacak Kemerburgaz’dan başlayıp, Kayabaşı’nı da içine alacak şekilde tasarlandı. Bu noktada ortaya çıkan en büyük problem ise projelerin ağırlıklı şekilde konut olarak planlanması iş yükünün ise şehir içinde kalması. Alternatifler oluşturulmazsa iş-ev arasında geliş gidişlerin yükü yine TEM’in üzerine binecek.