Büyük Sanayi Kavgası Hukuk Savaşına Dönüştü



Bursa'da esnaf ve akademisyenleri karşı karşıya getiren "Büyük Sanayi Sitesi"nin yapımıyla ilgili mücadele, hukuki zeminde devam ediyor. Akademik odaların mahkemeden durdurma kararı alması karşısında harekete geçen esnaf birliği, il genel meclisinin vereceği ikinci bir onayla raundu alma peşinde.

Bursa Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (BESOB) ve Toplu Konut İdaresi (TOKİ) işbirliği ile gerçekleştirilecek ve 5 bin işyerini kapsayacak Bursa Büyük Sanayi Sitesi'ne, yargı "dur" dedi. Ancak il genel meclisi, Bursa Büyükşehir Belediyesi'nden ölçeği küçültülerek geçirilen projeyi yeniden görüşmek üzere gündeme aldı. Siteye karşı çıkan akademik odalar ise yeni dava açmak için harekete geçti.
Kent merkezine 20 kilometre uzaklıkta, 623 hektar alan üzerinde kurulacak ve bir milyar liraya mal olacak projeye, orman alanına inşa edilecek olması ve su kaynaklarını tehdit ettiği gerekçesiyle karşı çıkılıyordu. Sanayi sitesi projesini, Büyükşehir Belediyesi önce onaylamamış, ardındansa çevre düzeni plan değişikliğini kabul ederek yapımına vize vermişti. Kararın alındığı belediye binası önünde esnaf odaları üyeleri, meslek odası temsilcilerine saldırmışlardı.
 
Proje yüzde 30 küçültüldü

Referans'ın 11 Haziran tarihinde "Büyük Sanayi Kavgası" başlığıyla duyurduğu, kenti ikiye bölen projeyle ilgili yargı, dava konusu işlemi "hukuka aykırı" olarak tanımlayıp uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceği gerekçesiyle yürütmeyi durdurma kararı verdi. Akademik meslek odalarının açtığı davada, Bursa 1. İdare Mahkemesi, uygulama halinde telafisi güç zararlar doğabileceğinden, Bursa İl Genel Meclisi'nin 2020 Çevre Düzeni İmar Planı'nda yaptığı değişikliğin yürütmesini durdurdu.

Ancak BESOB, mahkemenin bu kararına karşın geri adım atmayarak, projeyi yüzde 30 küçültülmüş halde yeniden il genel meclisi onayına götürdü. BESOB Başkanı Arif Tak, idarenin bir-iki gün içinde projeyi onaylamasını beklediklerini kaydederek, sanayi sitesini mutlaka hayata geçireceklerini söyledi. Projenin meclisten geçmesiyle mahkemenin verdiği kararın ortadan kalkacağını savunan Tak, TOKİ'nin kısa sürede kamulaştırma çalışmaları ile inşaata başlayacağını bildirdi. Yeni onaydan sonra mahkeme kararının bağlayıcı olamayacağını vurgulayan Tak, "Mahkemeye itiraz konusu olan hem arazinin büyüklüğü hem belediyeden karar alınmaması, ikisi de ortada yok şu anda. O kararlar havada kalmıştır. Projemiz hukuki yollara uygun olarak devam ediyor" dedi.
 
Baro yeni dava açacak

Bursa Barosu Başkanı Zeki Kahraman ise il genel meclisinden yeni bir karar alınacak olmasını "hukuki bir hile" olarak nitelendirdi. İdarenin daha önce de bunu yaptığını ve başka illerde de bu uygulamanın görüldüğünü ileri süren Kahraman, "Hukuken doğru ama etik değildir. Projeyi küçülterek de olsa Bursa Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nden geçirerek, hukuki bir eksikliği gidermiş oldular. Ancak bu yeterli değil. Çünkü bizim itirazımız yerin büyüklüğü ile ilgili değildi. Çevresel etkenler var" dedi. Kahraman, yeni dava süreciyle ilgili çalışmalarını başlattıklarını ve il genel meclisinin yeni karar alması durumunda yeniden dava açacaklarını vurguladı.
 
Bakanlığın isim değiştirme yetkisi yok

Bursa 1. İdare Mahkemesi, Bayındırlık Bakanlığı'nın planın ismini değiştirme yetkisi bulunmadığını, gerek ölçeği ve gerekse isim değiştirme öncesindeki prosedür bakımından il özel idaresinin de yetkisine girmediğini bildirdi. Kararda şu ifadelere yer verildi: "Dolayısıyla yetkisiz makam tarafından yapılmış bu isim değiştirme işlemi geçerli olmadığından konunun, planın önceki ismi ve ölçeğine göre değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu hale göre uyuşmazlığın çözümlenebilmesi için, idari istikrar prensibi gereği halen geçerli ve yürürlükte olan 1998 onay tarihli 1/100 bin ölçekli çevre düzeni planında il genel meclisi tarafından yapılan değişikliğin 5302 sayılı kanuna uyarlık olup olmadığının belirlenmesi gerekmektedir. Olayda, dava konusu olan Bursa Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde kaldığı halde plan değişikliğinin, Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin katılımı olmaksızın il özel idaresi tarafından hazırlanıp sadece il genel meclisince onaylandığı ve itirazların da aynı usulle karara bağlandığı anlaşıldığından, dava konusu kararlardan bu yönüyle 5302 sayılı kanuna uyarlık bulunmamaktadır."