Büyükekşi: Enerjiye 160 Milyar Dolarlık Yatırım Gerekiyor



Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye'de 2023 yılına kadar enerji ekipmanları üretimi için ortalama 150 ila 160 milyar dolarlık bir yenilenebilir enerji yatırımı yapılması gerektiğini söyledi.

Türkiye'deki enerji yatırımları ve ihracatını değerlendiren Büyükekşi,  yatırımların ve enerji ekipmanların üretilmesinin daha fazla desteklenmesi gerektiğinin altını çizdi. Büyükekşi, Türkiye'de üretim için mutlaka bir teşvike ihtiyacın olduğuna işaret ederek, şunları söyledi: "Genelde hidroelektrik, rüzgar, ve termik santrallerinde kullanılan malzemeler konusunda biz Türkiye'nin yeteri kadar üretimi olmadığını görüyoruz. Bu nedenle hepsi ithal geliyor. Bunun için de Türkiye 2023 yılına kadar neredeyse 150-160 milyar dolarlık bir yenilenebilir enerji yatırımı yapması gerekiyor. Ayrıca Türkiye'de üretilmesi için mutlaka bir teşvike ihtiyaç var. Bunların özellikle yabancı ve yerli yatırımcının birlikte bir teknoloji transferi yapması lazım özellikle bunun altını çizmek istiyoruz. Türkiye sadece ihracat amaçlı değil Türkiye'nin içinde de bu ihtiyaç var ve böyle bir yatırım yapılırsa önce yurt içinde malını satar sonra da ihracat imkanı doğar."

Büyükekşi, kablo ihracatı konusunda Türkiye'nin iyi olduğunu bildirerek, yurt içindeki talebin karşılandığı ve yurt dışına satışının yapıldığını aktardı.  

Reklam Goruntulenme Bolumu


"Hücrelerin Türkiye'de üretilmesi lazım"

Büyükekşi, güneş panellerinin yurt içinde üretilmesiyle ilgili soru üzerine şöyle konuştu: "Türkiye'de güneş panelinden önce panellerde kullanılan ana maddenin yani hücrelerin üretilmesi gerekmektedir. Herhangi bir şekilde ithal edilip belli süreçlerden geçirilip ihraç edilmesi bize katma değer olarak çok fazla bir değer sağlamıyor. Bizim tam tersi güneş enerjisinde de hücreleri yapacak teknolojiyi transfer edip, gerek yabancı gerek Türk yatırımcıyla iş ortaklığı yaparak bu konuda adım atmaları Türkiye için daha faydalı olur."