Büyükşehir 2009’da Yatırıma Devam Etti



İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 2009 Yılı Faaliyet Raporu, Belediye Meclisi’nde onaylandı. Raporu Meclise sunan Başkan Topbaş, küresel krize rağmen 2009 yılında da yüksek bir performans gösterdiklerini belirterek, “Hizmetle dolu onurlu bir yıl geçirdik. Önümüzdeki 4 yılda da böyle olacak” dedi.

İBB tüm kamu yatırımlarının yüzde 26’sını yapıyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 2009 Yılı Faaliyet Raporu, Belediye Meclisi’nde yapılan görüşmelerin ardından kabul edildi. Faaliyet Raporu İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş tarafından Meclis Üyelerine sunuldu. Saraçhane Belediye Sarayı’ndaki Meclis Salonu’nda gerçekleşen toplantıda İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Prof. Dr. Adem Baştürk, Genel Sekreter Yardımcıları ve Daire Başkanları da hazır bulundu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak tüm kamu yatırımlarının yüzde 26’sını tek başlarına yaptıklarını belirten Başkan Kadir Topbaş, “Bir yıl, bir an gibi geçti. Bir yıl, bizim onurlu yılımız diye düşünüyorum. Ekonomik krize rağmen başarılı çalışmalar yaptık ve önümüzdeki 4 yılda da daha böyle olacak” dedi.

“Kültür-sanat, kongre ve spor merkezlerinde dünyayla yarışıyoruz”

Kadir Topbaş, 19 yıldır tamamlanamayan Ataköy Sinan Erdem Spor Kompleksi’ni 71 milyon lira harcayarak rekor bir hızla bir yılda bitirdiklerini ifade ederek, “Yaklaşık 16 bin kişilik devasa kapasiteli ve çok amaçlı bu salon ülkemizin en büyük spor salonu oldu. İstanbul’un gururu oldu. İstanbul’daki spor, kültür-sanat ve kongre merkezleri dünya ile yarışır hale geldi” diye konuştu.

İstanbul’daki kültür-sanat ve kongre salonlarının dünyada dillere destan olduğunu ve şehrin bu alanda birinci lige çıktığını anlatan Başkan Topbaş, İstanbul Kongre Merkezi’ni 13 ayda tamamladıklarını, Muhsin Ertuğrul Sahnesi’ni de çok kısa zamanda yenilediklerini hatırlatarak, şöyle konuştu;

“Geçmişte İstanbul’da bir güvensizlik ortamı vardı. Geçmiş siyasetçilerimiz topluma yeterli güveni veremediği için insanlar tedirgindi. Çünkü insanlar aldatıldı veya söz verildiği halde yapılmadı. Kültür sanat alanında yaptığımız işlerin büyüklüğü sadece koltuk sayısından bile anlaşılıyor. 1421 olan koltuk sayısını son 6 yılda 20 bin 529’a çıkarttık. 6 yılda yaptığımız kültür-sanat yatırımlarının maliyeti 1 milyar 670 milyon liraya ulaştı.”

Ataköy Biyolojik Arıtma Tesisi bu yıl açılıyor

Tamamladıkları Ataköy İleri Biyolojik Arıtma Tesisi ile Marmara Denizi’ni kirleten suların arıtılacağını vurgulayan Başkan Kadir Topbaş, “Tesisin açılışını 2010 yılı içinde yapacağız. Avrupa'nın en büyük tesisi olacak. Bu tesiste çamurdan enerji de üretilecek. Arıtılan çamurdan tesisin ihtiyacı olan enerjinin yüzde 30'u karşılanacak. Tesiste kurutulan çamur çimento fabrikalarında ikincil yakıt olarak kullanılacak. Bu tesis Ayamama ve Tavukçu Derelerinin denize döküldüğü sahil yüzülebilir kritere ulaşacak. Buna ek olarak Ambarlı İleri Biyolojik Arıtma Tesisi'nin yapımına başladık. Tesisin maliyeti 116 Milyon 620 bin avro” diye konuştu.

İstanbul genelinde 28 arıtma tesisinde günde 4 milyon 736 bin 285 metreküp atıksu arıtıldığına dikkat çeken Kadir Topbaş, şehrin eskiden olduğu gibi bir sahil kenti haline geldiğini ve sahillerin 421 kilometresinin yüzülebilir hale geldiğini kaydetti. Florya sahilini işgal eden 428 yapıyı yıkarak sahili halkın kullanımına açtıklarını, denizleri temizlerken dere ıslahları konusunda da gerekli çalışmaları yaptıklarını anlatan Başkan Topbaş, bugüne kadar 816 milyon lira harcayarak toplam 129 kilometre dere ıslahı gerçekleştirdikleri belirtti.



Ulaşıma 6 yılda 16 milyar TL’lik yatırım

Bugüne kadar ulaşıma 16,1 milyar TL yatırım yaptıklarını ve bu yatırımın 13,3 milyarı tamamladığını, 2,9 milyarlık kısmındaysa çalışmaların sürdüğünü dile getiren Topbaş, bu yatırımların önemli bir kısmını raylı sistemlerin oluşturduğunun altını çizdi. İstanbul’un en önemli sorunu olan ulaşım meselesinin çözülmesi için çok önemli adımlar attıklarına işaret eden Topbaş, şu bilgileri verdi;
 
“Bugün İstanbul'da raylı sistem uzunluğu 78,27 kilometreye ulaşmış bulunuyor. Bunun 34,17 kilometresini son 6 yılda inşa ettik. Raylı sisteme toplam 6 milyar dolarlık bir yatırım yaptık. Bu yatırımın yaklaşık 3 milyar dolarlık kısmını hizmete aldık. Kalan 3 metro yatırımı da hızla ilerliyor. Her 6 ayda yeni bir istasyon açacak aşamaya geldik. Geçtiğimiz 1 yıl içerisinde Şişhane ve Atatürk Oto Sanayi istasyonlarını hizmete aldık. Edirnekapı–Topkapı hattı vatandaşların hizmetine sunuldu. Darüşafaka istasyonunda test sürüşlerini başlattık. Bu yıl içinde Hacıosman'a ulaşmayı planlıyoruz. Galatarasay inşatı bitmeden metroyu getirmiş olduk. 23,5 kilometrelik Yenikapı–Hacıosman hattını tamamlandığımızda bu hattaki yolculuk 32 dakikaya inecek.”

Kadıköy-Kartal Metrosu’nda 2011’de test sürüşü başlıyor

Haliç Metro Geçiş Köprüsü’nün yapımına başladıklarını ve Kartal–Kadıköy Metro Hattı’nın çalışmalarının hızla sürdüğünü dile getiren İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, bu hattın inşaatının yılsonunda biteceğini ve test sürüşlerine 2011 yılının Haziran ayında başlayacağını belirterek, “Hattın toplam maliyeti vagonlar dahil 1 milyar 550 milyon dolar. Bu hatta en gelişmiş sinyalizasyon sistemini kullanacağız. Bu hatta 1 milyon yolcu bekliyoruz. Yaklaşık 22 kilometrelik bu hattı, Yakacık, Pendik, Kaynarca istasyonlarını da ekleyerek 4,5 kilometre daha uzatacağız. Bu metronun Sabiha Gökçen Havaalanı’na uzatılması için proje çalışmaları da sürüyor” şeklinde konuştu.
 
231 kavşak ve 403 kilometre yol
 
Son 6 yılda yaklaşık 3,5 milyar lira harcayarak 231 kavşak ve 403 kilometre yol yaptıkları, bunların 77’sinin geçen yıl içinde yapıldığını belirten Başkan Kadir Topbaş, geçen yıl 200 kilometrelik asfalt çalışması yaptıklarını, tünel yollarla karayolu ulaşımına etkili bir alternatif çözüm ürettiklerini söyledi. Son 1 yılda 137 milyon liraya mal olan Kağıthane–Piyalepaşa tünelini hizmete aldıklarını, 203 milyon liralık Bomonti–Dolmabahçe tünelinin de yakında hizmete gireceğini, Sarıyer–Çayırbaşı tünellerinin inşaatının da sürdüğünü anlatan Başkan Topbaş, yurtdışından gelen meslektaşlarının özellikle metrobüsü incelediğini ve bilgi istediğini, bu nedenle İngilizce tanıtım hazırladıklarını kaydetti.

İstanbul bir diplomasi kenti

“İstanbul sadece dünyayı etkileyen kararların alındığı bir kent değil. Aynı zamanda dünya ile iyi ilişkiler kuran bir kent. İstanbul, diplomasisini layığıyla yerine getiren bir kent” diyen Kadir Topbaş, sadece son bir yıl içinde Paris ve Kazablanka gibi iki farklı kıtadaki iki önemli kent ile kapsamlı işbirliği protokolleri imzaladıklarını, ilk defa AB dışından Avrupa Kültür Başkentliği payesini alan kent olduklarını, UCLG eşbaşkanı olarak Danimarka’da, Güney Kore’de, Fas’ta daha müreffeh ve barışçı bir dünya için çevre ve yerel yönetimlerin yapması gerekenleri dile getirdiğini söyledi.

Son 6 yılda bütçe gerçekleşme oranının yüzde 98 olması olduğunu ve 2009’da dünyayı sarsan ekonomik krize rağmen yüksek bir performans gösterdiklerini vurgulayan Topbaş, sözlerini şöyle noktaladı; “Yaklaşık 17 milyar 766 milyon TL’lik konsolide bütçemizi en iyi şekilde kullandık. Bu dönemde gider bütçesinde % 99. 7’lik bir gerçekleşme oldu. Ülkelerin iflas ettiği dönemde biz, kurum olarak kendi ortalamamızın üzerine çıktık. 2010 yılında ise 17 milyar 905 milyon TL’lik bir konsolide bütçe hazırladık. Bu bütçenin 7 milyar 110 milyon TL’sini yatırım ayırdık.
 
Bu rakam konsolide bütçemizin yüzde 40’ına denk geliyor. İstanbul Büyükşehir Bütçesinin ise yüzde 64’ü yatırımlara ayrıldı. Kısacası İstanbul’da istihdama, kalkınmaya, insanımıza olan desteğimizi sürdürüyoruz. Bunun en güzel göstergesi İstanbul’un 39 ilçesine ihtiyaçlarına, göre, dengeli bir şekilde yaptığımız yatırımlardır. Son 6 yılda ilçelerimize yaptığımız yatırımların toplamı 23 milyar TL oldu. Böylece geçtiğimiz yıl 21 milyar TL olan bu rakama 2 milyar TL ilave etmiş olduk. Bundan sonra da aynı anlayışla çalışmalarımızı sürdüreceğiz.”