Büyükşehir 2010’da İzmir’i Uçuracak



Kent genelinde metro ve raylı sistem yatırımlarını sürdüren, küçük yerleşimlere çok amaçlı salon kazandırılması gibi çalışmalara devam eden İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2010’a damga vuracak projeler için de hazırlık yapıyor. Fuarlar-kongreler kenti olma hedefi doğrultusunda yaşama geçirilecek Gaziemir’deki yeni fuar alanı için yeni yılın başında proje ihalesine çıkılacak. Aynı tarihlerde Buca’daki 65 bin 302 metrekare alana “Sosyal Yaşam Kampusü” kurmak için de proje ihalesi gerçekleştirecek.

Karşıyaka’da, 25 bin metrekarelik alanda oluşturulacak İzmir Opera Binası için jüri çalışmalarını da başlatan Büyükşehir, ‘sanatın mabedi’ diye nitelendirilen Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi kadar görkemli ve uluslararası nitelikte teknik alt yapıya sahip ‘opera binası’ için de 2010 başında Ulusal Mimari Proje yarışması  için ilana çıkacak.

Peş peşe ihaleler

Otopark yapılmak için kamulaştırılan, Alsancak Hocazade Camii’nin karşısındaki 938 metrekarelik alanda 300 araç kapasiteli; Hatay 100 Sokak’ta 400 araç kapasiteli katlı otoparklar kurulması için de yıl içinde proje ve yapım ihaleleri gerçekleştirilecek. Üçkuyular ve Evka 3’e metro bağlantılı aktarma merkezleri kurulacak. Evka 3 aktarma merkezinin yanında, Ege Üniversitesi’ne yakınlığı nedeniyle ‘gençlik merkezi’ kurulması da planlanıyor. Kentin muhtelif noktalarında “Aile Danışma Merkezleri” kurulması için de çalışmalar gerçekleştirilecek. Ayrıca Altındağ’da oluşturulacak kültür merkezi için yapım ihalesine çıkan Büyükşehir, yılbaşında inşaat çalışmalarına başlayacak. Eskiyen Teleferik’in yeniden yapılması için de 7 Ocak’ta proje ve yapım ihalesi gerçekleştirilecek. Evka 5 Köprülü Kavşağı’yla Buca-Yeşildere Çevre Yolu bağlantısının yapımları da bitecek.

Kentteki önemli derelerin üzerlerine araç trafiği için ihtiyaç duyulan karayolu üstgeçitleri, trafik yoğunluğu çok olan ana arterlere de yürüyen merdivenli asansörlü yaya üstgeçitleri yapılması çalışmaları da sürecek.