Büyükşehir Belediye Meclisi GS Adası Projesini Reddetti

Galatasaray’ın (GS) Seyrantepe projesi gibi Galatasaray Adası projesi de hayata geçirilemedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve yedi bakanın onay verdiği GS Adası’yla ilgili plan değişikliği teklifini, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi iki kez geri çevirdi. Büyükşehir Belediyesi Boğaziçi İmar Müdürlüğü, Ankara’dan gelen plan tadilatı ve bu plana Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi’nin yaptığı itirazla birlikte, dosyayı, karar alınmak üzere Büyükşehir Belediyesi’ne gönderdi. Dosya, İmar ve Bayındırlık Komisyonu’nun ‘konu hakkında hukuk görüşü alınmak üzere Boğaziçi İmar Müdürlüğü’ne iade edilmesi’ şeklindeki raporu doğrultusunda Büyükşehir Meclisi’ne geldi. Konuyu 12 Mayıs 2005 tarihli oturumunda görüşen meclis, komisyon görüşünü oybirliğiyle kabul etti. Böylece dosyanın, yeniden incelenmek üzere Boğaziçi İmar Müdürlüğü’ne gönderilmesi kararı alındı.

Ancak, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, 15 Mayıs 2005 tarihli onayı ile meclisin aldığı iade kararını veto etti. Bunun üzerine meclis, 17 Haziran 2005 tarihli toplantısında konuyu yeniden ele aldı. Meclis, plan tadilatının usulüne uygun yapılmadığı ve ilgili tüm kurum görüşlerinin olmadığı gerekçesiyle Galatasaray Adası dosyasını ikinci kez müdürlüğüne iade etti.

Galatasaray Kulübü, Kasım 2001’de aldığı bir kararla, Unit firmasına 20 yıllığına adayı kiraya vermişti. Gerekli izinlerin alınması, yapılacak sosyal ve kültürel tesis inşaatlarının bitirilmesi için firmaya Haziran 2005’e kadar süre tanımıştı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Bayındırlık ve İskan Bakanı Zeki Ergezen, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Tarım ve Köyişleri Bakanı Sami Güçlü, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Mehmet Hilmi Güler, eski Kültür ve Turizm Bakanı Erkan Mumcu ve Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe’nin imzasını taşıyan, 15 Ekim 2004 tarihli Yüksek Koordinasyon Kurulu kararı ile de plan değişikliği kabul edilmişti.

Başbakan ve yedi bakanın imzasını taşıyan Boğaziçi İmar Yüksek Koordinasyon Kurulu’nun iki sayfalık kararının sonuç bölümünde şunlara yer verildi: “Anılan alanda ‘Konaklama ünitesi yapılmamak suretiyle, toplumun ve kamunun yararlanacağı toplantı salonu, sergi, konser, gösteri, sportif eğlence ve restoran’ fonksiyonlarının yapılması, bu fonksiyonların inşaat aşamasında denizin kirlenmesini önleyecek her türlü tedbirin alınması ve yapı ve tesislerde cam, çelik ve ahşap malzeme kullanılması kaydıyla, onaylı jeolojik ve jeoteknik etüt raporlarında belirtilen tedbir ve öneriler doğrultusunda hazırlanacak avan projeye göre uygulama yapılacaktır. Diğer hususlarda 2960 sayılı ‘Boğaziçi imar planı hükümleri geçerlidir’ notunun eklenmesi suretiyle plan değişikliği teklifinin 2960 sayılı Boğaziçi Kanunu’nun 10. maddesini değiştiren 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 48. maddesi uyarınca onanmasına karar verildi.”

Birol Aydın