Büyükşehir, Boğaz’ı kirlilikten ‘Yüzer Bariyer Sistemi’ ile Koruyacak



İstanbul Büyükşehir Belediyesi İDO, denizlerin korunması ve deniz kirliliği ile mücadele kapsamında Boğaz sularını “Yüzer Bariyer Sistemi” ile koruyacak.

Üç yanı denizlerle çevrili olan Türkiye, yılda 50 binden fazla geminin geçtiği Marmara Denizi ve İstanbul Boğazı nedeniyle kirlilik tehdidi yaşıyor. Büyükşehir Belediyesi’nin şirketlerinden İstanbul Deniz Otobüsleri (İDO), her gün yüzlerce seferin yapıldığı Marmara Denizi ile İstanbul Boğazı’nda doğal hayatı korumak ve artan deniz kirliliğini önlemek amacıyla, arıza ve kaza sonucu oluşabilecek yakıt ya da yağ sızıntılarına karşı acil müdale sistemi kuruyor.

Kurulacak bariyer sistemi hakkında bilgi veren İDO Genel Müdürü Ahmet Paksoy, deniz ulaşımında oluşan kazalar sonucunda ortaya çıkan deniz kirliliğinin önüne geçilmesi için her türlü önlemin alınmasını gerektiğini, acil müdahalelerin süratle hayata geçirilmesinin büyük önem arzettiğini söyledi. Son yıllarda artan hareketlilikten ötürü dünyanın en tehlikeli boğazı haline gelen Boğaz sularının, kent içi ulaşımda yüzde 3 oranında kullanılmasına rağmen kaza riskinden doğabilecek sızıntı ihtimalinin yüksek olduğunun altını çizen Ahmet Paksoy, yolcu sirkülasyonunun yoğun olduğu Bostancı, Eminönü, Yenikapı, Pendik ve Eskihisar gibi staretejik iskelelerine acil müdahale istasyonları kurduklarını açıkladı.

İDO Genel Müdürü Ahmet Paksoy, ‘Yüzer Bariyer Sistemi’ ile ilgili olarak da şunları kaydetti; “İDO olarak denizlerimizin temiz tutabilmesi ve diğer kuruluşlara örnek olması için 2 milyon YTL harcayarak ‘yüzer bariyer’ sistemi kuruyoruz. Kaza ve arıza risklerinden doğabilecek, denize yayılması muhtemel sızıntılara karşı acil müdahale de bulunacağız.” Paksoy, İDO’nun her türlü gemi kazası veya arızadan doğacak petrol ve sıvı atıkları için acil müdahale imkanı sunacak koruyucu bariyerler için, tüm gemi adamlarına ve kaptanlarına acil atık müdahale eğitimi verdiğini de sözlerine ekledi.

Deniz üzerinde petrol sızıntılarının dağılması ve suya karışarak çevre kirliliğine yol açmaması için kullanılacak bariyerler toplamda 985 m uzunluğuna sahip. TSE belgeli PVC / Polyester kumaştan üretilen, gerilme ve kopma direnci yüksek, kolayca temizlenebilen maddeden üretilen yüzer koruyucular, 100 metresi 3 dakika içerisinde denize serilebiliyor ve içindeki atık temizleninceye kadar su altında 75, su üstünde 45 cm karışımı engelleyici perde görevi yapabiliyor.