Büyükşehir-Çankaya Katlı Otopark Savaşı



Çankaya’daki Kurtuluş Parkı’nın karşısında bulunan Sıhhiye Çok Katlı Otoparkı Büyükşehir Belediyesi'nden Çankaya Belediyesi’ne devredildi, ortalık karıştı. 20 yılı aşkın süredir kira sözleşmelerini Büyükşehir Belediyesi’yle yapan esnafa, mahkeme kararıyla otoparkın Çankaya Belediyesi’ne geçtiği bildirimi yapılarak 74 esnafa boşalt emri geldi.

Sabah saatlerinde polis eşliğinde Sıhhiye Çok Katlı Otoparkı’na gelen Çankaya Belediyesi yetkilileri esnafın dükkanlarını boşaltmasını istedi. Buna 52 esnaf yürütmeyi durdurma kararı alırken, 18 esnaf için boşaltma kararının ne şekilde uygulanacağı belirsizliğini koruyor.

Çankaya Belediyesi esnafın kendileriyle yeninden sözleşme yapması gerektiğini savunurken esnaflar arada kaldıklarını iddia ettiler. Esnaf, Çankaya Belediyesi’nin kendilerine işgalci muamelesi yaptığını öne sürerken, Büyükşehir Belediyesi’nin de kiralarına zam yapmasından dolayı mağdur olduklarını dile getirdiler.

Kriz nedeniyle bunalımda olduklarını ifade eden otopark esnafı Büyükşehir ve Çankaya belediyeleri arasındaki çekişmenin kurbanı olduklarını ifade ettiler.

Çankaya Belediye Başkanı Tanık, "Yıllardır Büyükşehir’in kirasını aldığı çok katlı otopark mahkeme kararıyla belediyemize geçmiştir. Kaymakamlık da yazdığı yazıyla otoparkın boşaltılmasını istemiştir. Bunun uygulaması yapılıyor" dedi.

Kaymakamlık kararı

"Esnafı yerinden etme, kapı önüne koyma gibi bir tutumumuz yok" diyen Tanık şunları söyledi: "Göreve geldiğimiz ilk günden bu yana Kızılay’daki kaliteyi arttıracağımızı, Kızılay civarını eski canlılığına kavuşturacağımızı ifade ettik. Bunu yaparken de esnafımızı mağdur etmek gibi bir düşüncemiz yok.

Buradaki olayda da bir mahkeme kararı var. Çankaya Belediyesi yıllardır sürdürdüğü haklı hukuk mücadelesini kazandı ve bunun sonucunda idari kurumların istemleriyle otoparkın boşaltma kararı aldı. Yani Sıhhiye Çok Katlı Otoparkı’nın boşaltılması bizim değil Kaymakamlık kararıdır".

Niyetimiz esnafı yerinden etmek değil

Çankaya Belediye Başkanı Tanık, "Esnafı yerinden etme, kapı önüne koyma gibi bir yaklaşımımız yok. Aksine onlara çağrıda bulunarak gerekli sözleşmeleri yapmaları için davette de bulunduk, ancak bu zamana kadar Büyükşehir Belediyesi’yle sözleşme yaptıkları için mi bilemiyorum bu davetimize gelmediler. Bir süreç işliyor ve sıkıntısız çözüleceği inancındayım.

Çankaya Ankara’nın kalbi dedik, Kızılay da Çankaya’nın kalbi. Çankaya’nın kalbine temizlik aydınlık ve güvenlik getirmek için çalışmalarımız sürecek".