Büyükşehir ISPRS’e Üye Oluyor



İstanbul Büyükşehir Belediyesi çevre, şehircilik, ziraat, mühendislik ve mimarlık tıbba kadar farklı alanlarda başarılı uygulamalar yapan Uluslararası Fotogrametri ve Uzaktan Algılama Uzay Bilimi Birliği’ne (ISPRS) üye oluyor. İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, haritacılık, çevre, şehircilik, ziraat, mühendislik ve mimarlık tıbba kadar farklı alanlarında başarılı uygulamalar yapan Uluslararası Fotogrametri ve Uzaktan Algılama Uzay Bilimi Birliği’ne (ISPRS) üye olunmasını oybirliğiyle kabul etti.

Belediye Meclisi’nin bugünkü birleşiminde ele alınan Harita Müdürlüğü’nün teklif ettiği “Hukuk-AB ve Dış İlişkiler - Turizm ve Sanat Komisyonu Müşterek Raporu”nda, ISPRS’nin (International Society for Photogrametry and Remote Sensing) başta haritacılık olmak üzere çevre, şehircilik, ziraat vb. mühendislik ile mimarlıktan tıbba kadar farklı alanlarda başarılı uygulamalar yaptığına dikkat çekilerek, “Avrupa Birliği üyelik sürecinde olan ülkemiz, üniversite, kurum ve kuruluşlarının ISPRS bünyesinde aktif rol oynamalarının büyük yarar sağlayacağı düşünülmektedir” denildi.

Mekânsal bilgi sistemlerine ilişkin uluslararası iş birliğini sağlayarak insanlığın refahına ve çevrenin korunmasına katkıda bulunmak amacıyla 1910 yılında kurulan ISPRS, 12-23 Temmuz 2004 tarihleri arasında İstanbul Lütfü Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda ‘ISPRS 2004 Kongresi’ni de gerçekleştirdi. Uzaydan veri toplamadan başlayarak bu verilerin insanlığın ve çevrenin yararına nasıl kullanılabileceğinin tartışıldığı kongre, ekonomik getirilerinin yanında İstanbul’un globalleşen dünyada küresel bir güç olarak ağırlığını hissettirmesini ve yeni roller üstlenmesini sağladı.