Büyükşehir Satıştan 208 milyon TL’lik Kaynak Elde Etti



İstanbul Büyükşehir Belediyesi, mülkiyetindeki 5 yıldızlı Hyatt Regancy Oteli’ni Göktrans Turizm ve Ticaret A.Ş’ye 208 milyon TL’ye satarak yatırımlar için yeni bir kaynak oluşturdu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, mülkiyetindeki 5 yıldızlı Hyatt Regancy Oteli’ni Doğuş Holding’e bağlı Göktrans Turizm ve Ticaret A.Ş'ye 208 milyon TL’ye sattı. Saraçhane Belediye Sarayı’ndaki Encümen Salonu'nda otelin satışı için bugün yapılan ihaleye tek teklif, arazinin 21 yıllık kullanım hakkına sahip olan Göktrans Turizm ve Ticaret A.Ş. verdi. Şişli Harbiye Mahallesi'nde yer alan 14 bin 793 metrekare arazi ve üzerinde bulunan 360 odalı otele şirket muhammen bedeli olan 207 milyon TL teklif verdi.

Encümen Başkanı İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Adem Baştürk, şirket temsilcilerine artırım yapıp yapamayacaklarını sorması üzerine, şirket yetkilileri otelin fiyatının 5 ayda 57 milyon TL arttığını belirterek sadece 500 bin TL arttırabileceklerini söylediler. Baştürk’ün 500 bin TL daha arttırın satalım teklifi üzerine, şirket yetkilileri fiyatı 500 bin TL daha artırarak 208 bin TL’ye çıkardılar.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi satış için ilk ihaleye geçtiğimiz Kasım ayında çıkmış, o zaman 150 milyon TL muhammen bedelle satışa çıkarılan otel ve arazi ihalesine de Göktrans Turizm ve Ticaret A.Ş. tek teklifi vermişti. Şirket, ilk ihalede 150 milyon 500 bin TL teklif vermesine karşın, başka katılım olmadığı ve fiyat artırılmadığı için değeri düşük bularak ihale iptal edilmişti.

Hyatt International tarafından işletilen otel üzerinde, Doğuş Holding'e bağlı Göktrans Turizm'in 2031 yılına kadar intifa (kullanım) hakkı bulunuyordu. Buna karşılık İstanbul Büyükşehir Belediyesi, her yıl otel cirosundan yüzde 13 oranında pay alıyordu.

Başkan Topbaş; “Kaynağı ulaşım ve çevre yatırımlarına harcayacağız”

Hyatt Regancy Oteli ile ihalesi haftaya yapılacak Swiss Otel’in satış ihalesiyle ilgili bir soruyu cevaplandıran İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, belediye olarak zannedildiği kadar çok gayrimenkullerini olmadığını belirterek, “Oğlan yemiş oyuna çoban yemiş koyuna gitmiş’ ve yerlerinde yeller esiyor. Geçmişte bunlar olmuş, ama onları konuşmuyoruz. Bu ihalelerden gelecek kaynağı yatırıma, yani ulaşıma park ve bahçelere harcayacağız” dedi.

Daha önce Levent’teki eski İETT arazisini sattıklarını, ancak mahkemeler nedeniyle satışın gerçekleşemediğini hatırlatan Başkan Kadir Topbaş, şöyle konuştu; “Bu ihalenin 1 milyar 156 milyon TL’lik parasını 3 yıl önce kasamıza koyacaktık. Buna mani oldular. Hizmete dönecek diye. Şimdi bazı arazilerimizin satışı var. İDO ve İGDAŞ’ın özelleştirilmesi var. Bunlarla İstanbulluya hizmet olarak dönecek kaynak oluşturmak istiyoruz. Birileri ‘çok borçları var o yüzden arazi satıyorlar’ diyor. Hayır, bizim bütçemize orantıladığımızda ciddi bir borcumuz yok ve vadesi 2028’e kadar yayılıyor. Ana muhalefetin İstanbul’daki yönetiminde bankalar belediyeye çek bile vermiyordu. Onlar batırdılar İstanbul’u. Zaten batırdılar da gittiler. Şimdi bizimle ilgili temennileri de o. Ama biz İstanbul’u 2010 Avrupa Kültür Başkenti ve dünyanın takip ettiği bir şehir haline getirdik. Dün de federal Almanya Başbakanının İstanbul ile ilgili güzel sözlerini hep birlikte işittik. Gelen herkes bunu söylüyor. İstanbul 5 yıl öncesinden çok daha farklı. 15 yıl öncesinden çok çok daha farklı. Giderek gelişen bir İstanbul var. Yeni yatırımlarla bu güzellikleri devam ettirmeyi amaçlıyoruz.”