Büyükşehir Şişiyor

Büyükşehir'de neler oluyor? Belediye içinden sızan haberlere göre, İstanbul ciddi sorunlarla karşı karşıya. Bunların başında kentin yoğunluğundan kaynaklanan trafik sorunu var. Çarpık kentleşmenin bedelini saatlerce kuyruklarda bekleyen vatandaşlar ödüyor.
Turizm, kültür ve kongre merkezi iddiasını taşıyan İstanbul'un ulaşım için acil yatırımlara ihtiyacı var. Bunun için 2012 yılına kadar 12 milyar dolarlık yatırım yapılması hesaplanıyor.

CHP Büyükşehir Belediye Meclis üyesi Çetin Soysal, önceki gün Büyükşehir Meclisi'nde bir konuşma yapmış, çarpıcı sorunları gündeme getirmiş. "Görünen o ki kentin yoğun olduğu bölgelerde daha da yoğunluk verilerek imarın artırılmasına karşı çıkmalıyız" diyerek İstanbul'un korunması için acilen imar yoğunluğundan vazgeçilmesini istemiş.

Soysal'ın söyledikleri şu:

İmar yoğunluğu ve altyapı
"Başta kamu arazileri kaynak yaratmak ve gelir elde etmek için yoğunluk verilerek satışa çıkarılmakta, belki geçici olarak gelir elde edilse bile yoğunluğun artırıldığı yerlerde altyapı çalışmaları bu gelen gelirleri yok etmektedir. Şimdi soruyorum:

Yüzlerce kavşak yapılmaktadır. Bu kavşakların İstanbul halkına getirdiği yük ne kadardır? Üstelik bu kavşakların İstanbul trafiğine çözüm getirmediğini hepimiz bilmekteyiz. Artık İstanbul'un yoğunluğunu artıracak imar çalışmalarından kesinlikle kaçınmalıyız. Daha bir süre önce en kötü plan plansızlıktan iyidir mantığı ile İstanbul'un 100.000'lik planı bu meclis tarafından karar altına alınmıştır ve bu 100.000'lik planlar içerisinde 3. köprü görülmemektedir, ancak hükümet çevreleri tarafından 3. köprünün yapılacağına dair açıklamalar gelmektedir.

100 binlik planlar
Meclisimizin çıkarmış olduğu 100.000'lik planların arkasında duracak mıyız? Ve özellikle endişe ediyorum, 3. köprünün kuzeyden yapılması halinde yarınlarda oluşabilecek kötü anlayışların, kaynak yaratmak için nefes alına bilinen ormanlık bölgeyi imara açmayacağını kim söyleyebilir? Bu nedenle İstanbul'un altyapı sorunlarını çözmek istiyorsak İstanbul'un yoğunluğunu artıracak çalışmalardan arınmamız gerekmektedir.

Sayın Büyükşehir Başkanı'ndan aldığımız bilgiler ışığında İstanbul'da kişi başına 3.5 metrekare yeşil alan düşmektedir. Bizim edindiğimiz bilgiler ise 2 metrekarenin altındadır. Ancak 3.5 metrekare olsa dahi gelişmiş bütün metropollerin altındadır. Kent merkezlerindeki kamu arazilerinin ve yapılan plan tadillerindeki değişikliklerde önemli miktarda yeşil alan ayrılması gereği ortadadır. Yeşil alanların imara açılmaması son derece önem taşımaktadır.

Nefes alına bilinir park ve bahçelerin, başta Yıldız Parkı ve Emirgan Korusu olmak üzere, bakımlarının yeterince yapılmadığı görülmektedir. Bu parklarda yüzlerce insan yürüyüş yapmaktadır.

Ne yazık ki yürüyüş parkurları düzensiz ve sağlıksız görülmektedir. Buraların, yürüyüş parkurlarının yeniden düzenlenmesini ve jimnastik alanlarının organize edilmesini talep ediyorum.

Çünkü yüzlerce İstanbullu buralardan istifade etmektedir.

1700 koruma
Bir başka konu da, belediyemizde 5242 memur, 6495 işçi ve 687 sözleşmeli personel çalışmaktadır. Ne hikmetse bu sayının yüzde 15'i üzerine tekabül eden 1700'ün üzerinde özel güvenlik elemanı istihdam edilmektedir. Sadece üç köprüyü; Galata, Unkapanı ve Valide Sultan köprülerini 89 kişi korumaktadır. Bu nasıl anlayıştır ve kabul etmek mümkün değildir.

Mezarlıklar
Mezarlıklar Müdürlüğü'nün kapılarının önünde özel güvenlik elemanları görev yapmaktadır. Bu kaynak israfı değil midir ve yine ilçe belediyelerin de kenti tanıtmak yerine sükseli, gösterişli malzemelerle sadece kendilerini tanıttıkları görülmektedir.

Bu bir kaynak israfı değil mi? Yazık değil mi? Acilen bunların önüne geçilmesini diliyorum."