Büyükşehir’de Yetki Kavgası



İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde Bayındır Belediyesi’nin ilçede Toplu Konut İdaresi (TOKİ) ile yapılacak kentsel dönüşüm projesi için yetki devri talep eden önergesi tartışma yarattı. Bayındır Belediye Başkanı Mehmet Kertiş’in, yetki talep eden önergesine Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, projenin yeri, yoğunluğu, ayrıntılarını bilmeden yetki devri yapmak istemediklerini söyledi. 

“Engel olmayız ama...”

Kocaoğlu, “Bize Bayındır Belediye başkanımızdan bir protokol taslağı geldi. Bu işin birçok sorumluluğu var. Biz de kendilerine bu konuda engel olmayacağımızı ancak projenin nasıl yapılacağı, TOKİ’nin konut yapacağı yerlerin uygun olup olmadığı gibi konuların tarafımıza bildirilmesini istedik. O protokolde Büyükşehir Belediyesi’ne yetki verilmeden sadece sorumluluk verilen belgeyi de İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı’nın imzalamayacağımızı bildirdik. Konu projelendirilip, uygulanabilir hale geldikten sonra biz TOKİ’nin Bayındır’da proje yapmasına neden karşı çıkalım. Ama biz yetkimiz olmayan yerin altına imza atmayız” diye konuştu.

Komisyona sevkedildi

Bayındır Belediye Başkanı Mehmet Kertiş ise bu konuyla ilgili Başkan Kocaoğlu ile 2 ay önce yüz yüze görüşme yaptıklarını belirterek şöyle konuştu:

“Kocaoğlu bu görüşmede Bayındır ve Büyükşehir Belediyesi ile TOKİ arasında üçlü bir protokol hazırlanmasına gerek yok. Bunun ilçe belediyesi ile TOKİ arasında bir ön protokole dönüştürülmesi gerekir. Yapılan ön protokol çalışmasıdır. Siz, bize yapılan plan projelerin içeriği olsun diye bir yazı yazmadınız. Yüz yüze görüştüğümüzde, Büyükşehir Belediyesi’ni çıkartın, ikili ön protokol hazırlayın, yetki devrini Büyükşehir Belediyesi meclisinde verelim dediniz.”

Konuşmaların ardından önerge hukuk komisyonuna incelenmek üzere sevkedildi.