Büyükşehir'den Kadıköy'e Kötü Haber



Kadıköy’deki Atatürk Anıtı’nın bulunduğu yerin Fuar ve Panayır alanı olarak belirlenmesi, Haydarpaşa Garı’nın otel, çevresinin ise yapılaşmaya açılmasını da içeren Haydarpaşa Garı ve Kadıköy Meydanı Planı’na itirazları görüşen İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, aralarında Kadıköy Belediyesi’nin de dilekçesinin bulunduğu 5379 itiraz dilekçesine ret kararı verdi.

Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, konuyu yargıya taşıyacaklarını söyledi.

Haydarpaşa Garı otel olarak yer alıyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin hazırladığı Haydarpaşa Garı ile Kadıköy Meydanı ve Çevresi Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı bir süre önce gündeme gelmiş, ancak birçok kesimin tepkisine neden olmuştu. Büyükşehir Belediyesi’nin hazırladığı Planda, milli bayramlarda çelenk koyma törenlerinin yapıldığı Kadıköy Atatürk Anıtına ve meydana yer verilmemiş, aynı bölgeye fuar ve panayır alanı konulmuştu. Haydarpaşa Tren Garı ise otel yapılmasına imkan veren konaklama alanı ve kültürel tesis alanı olarak belirlenmişti.

Başkan Selami Öztürk konu ile ilgili şunları söyledi: "Planın adı, Haydarpaşa Garı ile Kadıköy Meydanı ve Çevresi Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı ancak, bu planda korunan bir şey yok. Anıtlar Kurulu, Haydarpaşa Garı’nın tarihi işlevinin sürmesi görüşünü kararlaştırdı. Buna rağmen, Haydarpaşa Garı çevresinde büyük bir yapılaşma yoğunluğu getiriliyor. Haydarpaşa Garı için ’kültürel tesis, konaklama alanı, alt katlar gar, üst katlar konaklama tesisi’ ifadesi kullanılıyor. Yani oraya nostaljik bir tren gelecek, üstü yine otel yapacaklar. Oysa hemen garın arkasına yine tamamı olmak üzere turizm ve konaklama alanı konulmuş. Bunlar varken niye Gar bir daha konaklama tesisi yapılıyor?"