Büyükşehir’e 2010 Çevre ve Barış Ödülü



İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Avrupa-Arap İşbirliği Merkezi (Euro-Arab Cooperation Center) tarafından verilen “2010 Çevre ve Barış Ödülü"ne layık görüldü.

Avrupa-Arap İşbirliği Merkezi, çevreye ve doğal yaşama katkılarından dolayı, bu yılki “2010 Çevre ve Barış Ödülü”nden birini, çevre koruma alanındaki çalışmaları ve geliştirdiği çevre dostu projeleri (metrobüs projesi, hidrojen yakıtı kullanan tekne projesi vb) nedeniyle İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne verdi.

Ödül Töreni, Avrupa-Arap İşbirliği Merkezi’nin; Münih Teknik Üniversitesi, Arap Emlak Geliştirme Birliği ve İslam Başkentleri ve Kentleri Teşkilatı (OICC) ile işbirliği içinde 17-19 Nisan 2010 tarihleri arasında, Mısır’ın İskenderiye kentinde düzenlenen 20'inci "Çevresel Koruma Hayati Bir Zorunluluktur" konferansının açılış oturumunda yapıldı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin üyesi olduğu uluslararası kuruluşlardan İslam Başkentleri ve Kentleri Teşkilatı (OICC) Genel Sekreterliği’nin, kendi inisiyatifiyle, Avrupa-Arap İşbirliği Merkezi’ne bu yılın ödülleri için  yaptığı öneri neticesinde, 2010 Çevre ve Barış Ödülü’ne layık görülen İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ödülünü, İBB Meclis I. Başkanvekili Ahmet Selamet, İskenderiye Valisi Adil Lebib’in elinden aldı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi I. Başkanvekili Ahmet Selamet, konferansta gerçekleştirdiği konuşmada; “Bugün kalkınma ile doğal kaynaklar arasında denge kurulması, doğal kaynakların korunarak verimli kılınması ve bu kaynaklardan gelecek kuşakların da yararlanabilmesinin sağlanması gerektiğini öngören “sürdürülebilir kalkınma ve sürdürülebilir yaşam” yaklaşımı, dünya genelinde herkesçe paylaşılan bir değer olmuştur. Bu değerler manzumesini, yeşil ekonomi disiplini çerçevesinde adalet, hakkaniyet, katılım, özgürlük ve demokratik bir yaklaşım içinde görmeliyiz. Bu yaklaşımı, dünyanın her yerinde bütün insanlar için refah ve mutluluk sağlayan bir mekanizma haline dönüştürmeliyiz” dedi.

Konuşmasının ilerleyen bölümlerinde, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin geliştirmiş olduğu ve uyguladığı çevreye duyarlı projelerden örnekler aktaran Selamet, sözlerini şöyle sürdürdü: “ Dünyada yaşanabilir bir çevre hedefinin sağlıklı bir zemine oturabilmesi sadece gönüllü çevrecilerin değil, tüm insanlığın doğaya ve yaşadığı çevreye duyarlı olmasıyla mümkündür. Bu çerçevede, yeşil ekonomi ve çevre duyarlılığını kamuoyuna yerleştirmek gerekiyor. Bunun için de bütün duyarlı sivil toplum kuruluşlarına ve özellikle yerel yönetimlere büyük görevler düşüyor” diyerek konunun önemine vurgu yaptı.

Avrupa-Arap İşbirliği Merkezi

Kısa adı "V.E.A" olan ve merkezi Almanya’nın Münih kentinde bulunan Avrupa-Arap İşbirliği Merkezi (Euro-Arab Cooperation Center), 1993 yılında birkaç Avrupalı ve Arap bilim insanı, uzman ve siyasinin ortaklaşa kurduğu bir sivil toplum kuruluşudur. Kuruluşundan bu yana, uluslararası düzeyde birçok etkinliğe imza atmıştır. Bunlardan en önemlisi, “Çevresel Koruma Hayati Bir Zorunluluktur” konferansıdır. Merkez’in, Avrupa ve Arap dünyasında işbirliği içinde olduğu birçok kurum ve kuruluş bulunmaktadır. Bunların başında Suudi Arabistan’ın Medine Belediyesi, Suriye ve Mısır’dan belediyeler ve Dubai Belediyesi gelmektedir. Merkez, bu kentlerin yerel yönetim birimlerine, bilimsel, teknolojik ve çevre bilimleri alanlarında danışmanlık hizmeti sunmak ve sınai ve çevresel problemler konusunda çözümler üretmek gibi katkılar sunmaktadır. Avrupa-Arap İşbirliği Merkezi, her yıl beş kurum ya da kuruluşa çevre koruma konusundaki duyarlılık ve başarılarından dolayı “Çevre ve Barış Ödülü” vermektedir.