Büyükşehir'in İki Dosyası İncelenecek



Üçyol-Üçkuyular Metro Hattı inşaatının birinci etap ihalesinin Kamu İhale Kurumu (KİK) tarafından 'rekabet koşulları sağlanmadığı' gerekçesiyle iptal edilmesinin ardından, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin gerçekleştirdiği 2 ihale dosyası daha KİK'e gitti. Büyükşehir Belediyesi'nin geçtiğimiz 23 Ekim'de tekliflerini aldığı Ege Üniversitesi Hastanesi-Evka 3 Metro Hattı inşaatı ile daha önce 2 kez ihalesi iptal edilen Aliağa-Menderes Demiryolu Hattı'nın Çiğli ve Cumaovası'nda oluşturulan tren depolama tesislerindeki lokal sinyalizasyon sistemi ihalesinin, geçtiğimiz hafta art arda yapılan itirazlar nedeniyle KİK'e gittiği ortaya çıktı. Şimdi gözler, KİK'in bu 2 kritik dosya ile ilgili vereceği karara çevrildi.

Ege Üniversitesi Hastanesi-Evka 3 Metro Hattı ikmal inşaatının geçtiğimiz 23 Ekim'de gerçekleşen ihalesi, 44 milyon 375 bin 852 lira ile ikinci en düşük teklif veren Ataç İnşaat-EM Elektrik Sistemleri Ortak Konsorsiyumu'nda kaldı. 7 firmanın teklif verdiği ihalede 38 milyon 658 bin 55 lira ile en düşük teklifi veren Ünüvar Firması'nın evrakları üzerinde yapılan incelemede firmanın finansal tablolarda çarpma ve bölme işlemlerinde matematiksel hata yaptığı tespit edildi. Firmanın ayrıca mevzuattaki mali yeterlilik koşullarına da uymadığı belirlendi. Tüm bu gerekçelerle komisyon firmayı değerlendirme dışı bıraktı.

İhalede en düşük teklifi veren Ünüvar firması, Büyükşehir Belediyesi'ne başvuruda bulunarak sonuca itiraz etti. Büyükşehir'in cevabını yeterli bulmayan firma, bu sefer itirazını KİK'e taşıdı.

Büyükşehir'e bir diğer itiraz Aliağa Menderes Demiryolu Hattı ihalesinde yaşandı. 20 Ekim'deki ihaleyi en düşük teklifi veren Doyap Bauman ortak girişimi kazandı. Ancak ihaleye katılan Savronik firması, önce Büyükşehir Belediyesi'ne, ardından da KİK'e başvuruda bulunarak Baumann'ın ticari faliyetlerinin ihale için istenen yeterlilik belgesindeki iş tanımına uymadığını ileri sürdü. Savronik, itirazını KİK'e taşıyarak ihalenin iptalini istedi.