Büyükşehir'in 'Kentsel Tasarım Uygulamaları' Fatih'te...



Büyükşehir'in 'Kentsel Tasarım Uygulamaları' Fatih'te...

İstanbul'un güzel çehresini ortaya çıkartma çalışmalarına devam eden Büyükşehir Belediyesi, Fatih Fevzipaşa ve Macar Kardeşler Caddelerine "Estetik Operasyon" uyguluyor.

Önce, şehrin estetiğini bozan tabela ve panolar sökülüyor...

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kentsel Tasarım Projeleri uygulamalarına bir yenisini daha ekliyor. Saha bu kez Fatih- Fevzpaşa ve Macar Kardeşler Caddeleri...

Kentsel Tasarım Müdürlüğü, Zabıta Müdürlüğü ve İstanbul Turizm Atölyesi koordinasyonu ile yürütülen çalışma kapsamında Kentsel Tasarım ilkelerine uymayan tabela ve panoların kesilmesine 22 Eylül 2004 günü başlanıldı.

Yaklaşık olarak 2400 metre uzunluğundaki Fevzipaşa Caddesi'nde bulunan 375 binada, kentsel tasarım ilkelerine uymayan tüm ilan-reklam ve tanıtım tabelaları ve klimalar kaldırılıyor. Dükkan sahipleri, İstanbul Turizm Atölyesi ile irtibatlanarak yeni tabelaların tasarımlarını alabilecekler. Uygun olmayan tabelaların indirilmesi esnafa bir ay önceden tebliğ edilmişti.

Tabelaların ardından cadde boyunca yeralan tüm binalar, yine belirlenmiş olan renk koduna göre dış cephelerini giydirecekler. Çalışma ile Fatih'te yeralan pek çok tarihi yapının da görselliği vurgulanacak. Aynı operasyon Haziran ayı içerisinde yayalaştırılan Taksim-Talimhane'deki otel ve dükkanlarda da uygulanıyor..

İstanbul'a 'Cephe Düzenleme ve Rehabilitasyon Projeleri...'

İstanbul'da, hatta türkiye genelinde bina cephelerinin estetik değer endişesinden yoksun olması, 'yapıların iç mekanları olabildiğince temiz ve tertipli olsun ama binanın dışı bizi ilgilendirmez'' anlayışının yaygınlığı, çağdaş toplum zihniyeti ve kentsel yaşam anlayışı ile bağdaşmıyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, sahibi olduğumuz mimari mekanın içi ve dışı ile kullanıcının dünya görüşünü yansıttığı anlayışını yaygınlaştırmak, kent yaşamını yaşadığı mekana yansıtabilen bir toplum oluşturmak, mimari değerlere sahip çıkmak için, "Çağdaş Şehircilik ve Kentsel Tasarım İlkeleri" ile "Cephe Düzenleme ve Rehabilitasyon Projeleri" yürütüyor. Böylece, yeni görsel ve sosyal yansımalar sağlayarak İstanbul'daki mimari ve mekana dayalı sosyal yapılar yeniden şekillenmiş olacak.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin, İstanbul'un evrensel düzeyde taşıdığı tarihi, kültürel ve doğal değerlerine sahip çıkılarak tarihi-kültürel kimliğiyle özdeşleşen bir Dünya Kenti niteliği kazanmasını sağlamak amacıyla başlattığı Kentsel Tasarım Projeleri bir bir hayata geçiriliyor.

Çalışma kapsamında; Metropoliten alanın siluetini oluşturan kent dokusunun büyük çoğunluğunu teşkil eden binaların Kentsel Tasarım İlkeleri doğrultusunda ele alınarak, binaların şehircilik, mimarlık ve kent estetiği açısından güzel bir görünüme kavuşmasını temin etmek, kente kimlik kazandıracak prestij caddeleri oluşturmak, öncelikle anaarterlerden başlayarak gerekli tesbit ve öneri çalışmalarının yapılması, bina cephe yenilemesi, ilan-reklam tabelaları ve tanıtım panolarının belli standartlarda uygulanması ve her binaya uygun renk kodlaması verilerek binaların aykırı cephe uygulamalarından kurtarılması hedefleniyor.

Bulunduğu bölgenin kimliğini en iyi şekilde yansıtan cephelerin değişimi ve geliştirilmesi, bölge için dönüşüm potansiyeli de yaratacak. Uygulamaya başlanan kentsel tasarım projelerinde, şehrin anaarterleri üzerinde yeralan cephelerinbelirli standartlar geliştirilerek yeniden tasarlanması ve böylece proje yapılan her bölgeye bir kimlik kazandırılması amaçlanıyor.

Bina analiz çalışmalarına ve özürlüleri gözeten tasarımlara öncelik...

Projeler yapılırken önce analiz çalışmaları ele alınıyor. Bu kapsamda; bina yaşı, bina dönemi, bina yapı tarzı, cephe malzemeleri, arazi kullanımı, mevcut bina ve İmar Planı karşılaştırma analizi, cephe öğeleri, mevcut trafik verileri, kent mobilyaları, bitki türleri, kentsel imaj analizleri, mimari etki sentezi, plan düzleminde ve cephe düzleminde sentez çalışmaları yapılıyor.

Projeler kapsamında özürlüler de unutulmuyor. Yapılan tasarımlarda özürlülere yönelik olarak yapılacak tasarım kriterleri ve standartları tesbit edilerek, özürlülerin sosyal imkanlardan yararlanmaları, yaşamlarını kolaylaştırmaları açısından özellikle kaldırımlarda düzenlemeler yapıldı.

Kentsel Tasarım Proje ve Uygulama Alanları;

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kentsel Tasarım Müdürlüğü; şu ana kadar öncelikle Tarihi Yarımada'dan başlayarak 31 anaarter ve meydanın 'Kentsel Tasarım Projesi'ne başladı ve yaklaşık 6 bin 800 binanın cephe rehabilitasyonu projesini hazırladı.

Kentsel Tasarım Müdürlüğü'nce bugüne kadar; Üsküdar-Doğancılar Caddesi, Fatih-Fevzi Paşa Caddesi'nde "Cadde Silüetlerinin Tesbiti ve Cephe Düzenleme Rehabilitasyon Kentsel Tasarım Projeleri", Kartal-Kızılay Caddesi, Küçükçekmece-İstasyon Meydanı ve Yakın Çevresi, Fatih-Atatürk Bulvarı ve Yakın Çevresi, Topkapı-Yusufpaşa Güzergahı'nda ise "Kentsel Tasarım Projeleri" tamamlandı.

Yine Beyoğlu-Tarlabaşı, Beyoğlu Meşrutiyet Caddesi, Beyoğlu-Sıraselviler, Pendik Gazipaşa Meydanı, Bağcılar Meydanı, Fatih Adnan Menderes Bulvarı (Vatan Caddesi), Millet Caddesi, Güngören Meydanı, Kartal Meydanı, Tuzla 100. Yıl Caddesi, Bağdat Caddesi, Kadıköy-Söğütlüçeşme, Haliç kıyıları (Eminönü Meydanı, Ragıpgümüşpala Caddesi, Muratpaşa Caddesi ve Aksaray Caddesi) gibi bölgelerde de Kentsel Tasarım Projeleri tamamlanmış olup, uygulama çalışmaları halen sürdürülüyor.