Büyüme, Rekabet Gücü ve İnovasyon



Sektörel Dernekler Federasyonu ve TÜSİAD-Sabancı Üniversitesi Rekabet Forumu tarafından 7 yıldır düzenlenen Türkiye’nin ilk Rekabet Kongresi olma özelliğini taşıyan Kongre’de bugüne kadar, rekabet gücü, inovasyon ve kalkınma konularında verilen mesajlar, önemli noktalarda referans kaynağı olarak kullanılıyor. Kongrenin bu yılki açılış konuşmalarında; SEDEFED Yönetim Kurulu Başkanı Timur Erk, Sabancı Üniversitesi Rektörü ve REF Üst Kurul Eşbaşkanı Prof. Dr. Nihat Berker, TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner, TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Erdem Çenesiz ve Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi görüşlerini açıklayacaklar. Türkiye Cumhuriyeti Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün de –teşrifleri halinde- bir açılış konuşması gerçekleştirecek.

Bu yıl 7. defa düzenlenecek olan Rekabet Kongresi, "Büyüme, Rekabet Gücü ve İnovasyon" başlığıyla 16 Kasım 2011 tarihinde Sabacı Center’da gerçekleştirilecek. 7. Rekabet Kongresi kapsamında ayrıca 2011 senesi için Türkiye’nin en rekabetçi şirketi açıklanacak.

Program

09:00 – 09:30 Kayıt ve İkram

09:30 – 10:30 Açılış Konuşmaları

Timur Erk; SEDEFED Yönetim Kurulu Başkanı
Prof. Dr. Nihat Berker; Sabancı Üniversitesi Rektörü / REF Üst Kurul Eşbaşkanı
Ümit Boyner; TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı
Erdem Çenesiz; TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı
Mehmet Büyükekşi; Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı
Nihat Ergün Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı (* teşrifleri halinde)

10:30 – 11:10 Prof. Dr. Seyfettin Gürsel ; Bahçeşehir Üniversitesi / Radikal Gazetesi Yazarı

11:10 – 11:20 Ara

11:20 – 12:00 Dr. Benat Bilbao; Kıdemli Ekonomist / WEF Küresel Rekabet Raporu yazarı

12:00 – 12:15 Rapor Tanıtımı: “ WEF Küresel Rekabet Raporu 2011-2012, Türkiye İçin Bir Değerlendirme” Prof. Dr. Füsun Ülengin; Doğuş Üniversitesi Öğretim Üyesi

Dünya Ekonomik Forumu – WEF, bir ülkenin rekabet düzeyini, o ülkenin verimlilik seviyesini belirleyen bir dizi faktör, politika ve kurum açısından ele almaktadır. Bu nedenle, küresel rekabet sıralaması yapılırken, bir ülkenin verimlilik ve dolayısı ile rekabet düzeyini belirleyici olarak 111 farklı faktör göz önüne alınmaktadır.

Türkiye’nin inovasyon ve büyümeyi doğrudan etkileyen rekabet bileşenlerinde 2006 yılından bu yana beş yılda nasılbir mesafe kat ettiği detaylı olarak irdelenecektir.

12:15 – 12: 30 Rapor Tanıtımı: “İnovasyon Çerçeve Raporu 2011“ Ulusal İnovasyon Girişimi –UİG adına Doç. Dr. Cemil Arıkan; UIG İcra Kurulu Üyesi

Rapor, Ulusal İnovasyon Girişimi tarafından ilki 2006 yılında hazırlanan “İnovasyon Çerçeve Raporu’nun” devamı niteliği taşımaktadır. Raporda, 2006 yılından bugüne İnovasyon kavramının ülkemiz gündemine girmesinden sonra geçen 5 yılda özellikle de regülasyonlarda ne kadar yol kat edildiği üzerinde durulmaktadır.

12:30 – 13:30 PANEL: Kurumsal İnovasyon ve İnovasyonda Kurumsallaşma

2. Rekabet Kongresinin yapıldığı 2006 yılında, “inovasyon” konusu masaya yatırılmış ve panelistlerimiz “inovasyonun geçici bir rekabet avantajı mı yoksa yeni bir yaşam biçimi mi?” olup olmadığını tartışmışlardı.

Panelistlerimiz bu oturumda, geçen 5 yılda nereye geldiğimizi, kurumsal inovasyonu ve inovayonda kurumsallaşmayı tartılacaklar.

Moderatör: Dr. Yılmaz Argüden / ARGE Danışmanlık
Dr. Erhan Baş; Bilim İlaç Genel Müdürü
Mustafa Yılmaz; Akkök Şirketler Grubu İcra Kurulu Üyesi
Erkan Kafadar; Borçelik Genel Müdürü / Borusan Inovasyon İnisiyatifi Sorumlusu
Ata Selçuk; Eczacıbaşı Holding İnovasyon Koordinatörü
Soru-cevap

13:30 – 15:00 Öğle Yemeği

15:00 – 15:45 Mehmet Büyükekşi; Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı

15:45 – 16:00 Rapor Tanıtımı: “Demir-Çelik Sektörü Rekabet Gücü Raporu” Doç. Dr. Şule Önsel; Doğuş Üniversitesi

16:00 – 17:00 PANEL: Sektörel Rekabet Gücünü Artırmak: Demir Çelik Sektörü

6. Rekabet Kongresi’nin bu oturumunda; SEDEFED-REF işbirliği ve Doğuş Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Füsun Ülengin’in başında bulunduğu bir ekip tarafından hazırlanan “Demirçelik Sektörü Rekabet Gücü Raporu” çerçevesinde “Türkiye’nin Demirçelik sektöründe atılımcı sonuçlar elde edilebilmesi için izlemesi gereken stratejiler tartışılacaktır.

Panelde Demir Çelik Sektörü, yassı ürün kullanan otomotiv sektörü ve uzun ürün kullanan inşaat sektör temsilcileri tarafından da değerlendirilerek bu sektörlerin beklentileri irdelenecektir.

Moderatör: Dr. Veysel Yayan DÇÜD Genel Sekreter
Prof. Ercan Tezer; Otomotiv Sanayii Derneği Genel Sekreteri
Can Aynagöz / MESA Mesken Sanayii A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi / Genel Müdür
Çetin Kaya / Yolbulan Baştuğ Metalurji Sanayi A.Ş./ Genel Koordinatör
Uğur Dalbeler /Çolakoğlu Metalurji A.Ş./ Genel Müdür

17:00 - 17:15 Ara

17:15 – 18:00 Rekabet Gücü Ödül Töreni

18:00 Ödül kokteyli

Kayıt formu için tıklayınız.