"Büyümede Yüzde 5'leri Tekrar Göreceğiz"



Türkiye'de bir yıldan beri ekonomide durgunluk yaşandığına, büyümede beklenilen düzeyde artışın söz konusu olmadığına dikkati çeken Zeybekci, 2015 yılı büyümesiyle ilgili yıl başındaki öngörülerinin 3'ün oldukça üzerinde olduğunu, çalışmaları da bu yönde yaptıklarını ifade etti.

Dünya Bankası'nın Türkiye'nin bu seneki büyümesini yukarı yönde 3,2'ye revize ettiğini hatırlatan Zeybekci, şunları kaydetti: "Bizim beklentilerimiz daha üst seviyede. İhracatın büyümeye katkısı ikinci çeyrekte eksi 2 yönündeydi, ben üçüncü çeyrekte bu eksinin biraz daha sıfıra doğru yaklaşacağını öngörüyorum. Dördüncü çeyrekte de belki ihracatın büyümeye destek verebilme noktasında gelebileceğine düşünüyorum. Türkiye'de yapısal anlamda ekonomide hiçbir zorluğumuz, problemimiz olmamasına rağmen, gerek bütçe açığı ve cari açıkta, gerekse diğer kamu borçlarının finansmanı anlamında, yılın ilk yarısındaki büyümeyle dünyada 7'nci en hızlı büyüyen ülke olmamızı da dikkate alarak, liranın dolar karşısındaki negatif şekilde ayrışmasının hiçbir tabanı yok."

"Ertelenen iç tüketim ve yatırım talepleri, Türkiye ile ilgili pozitif şeyler hızlı bir şekilde devreye girecek" diyen Zeybekci, istenildiği kadar yararlanılmayan bir yıllık sürecin 1 Kasım sonrasında telafi edileceğine işaret etti.

Zeybekci, bu durumun büyümede yılın son çeyreğine de etki edebileceğine dikkati çekerek, bunun 2016'da daha üst düzeyde yaşanacağını düşündüğünü söyledi.

Reklam Goruntulenme Bolumu