Çağına Tanıklık Eden Fotoğraflar Buluştu

İstanbul Modern’de açılan “Buluşma” adlı fotoğraf sergisi, çağın önde gelen sanatçılarının portrelerini usta fotoğrafçıların objektifinden sunuyor. Sergide, Halide Edip, Halikarnas Balıkçısı, Chagall gibi sanatçıların az bilinen portrelerini görmek mümkün.

Bazen bir fotoğraf, sayfalar dolusu yazının dile getiremediğini anlatır, çağına ışık tutar. Çağına tanıklık eden bir portre karşısında, o zamana kadar yazılmış biyografiler yertersiz kalır. Tıpkı Türk romanının en önemli kadın yazarlarından Halide Edip Adıvar’ın İstanbul Modern’de açılan “Buluşma” adlı sergideki fotoğrafı gibi. ‘Sinekli Bakkal’, ‘Mor Salkımlı Ev’, ‘Türkün Ateşle İmtihanı’ ve ‘Ateşten Gömlek’ gibi romanlarıyla olduğu kadar, Milli Mücadele öncesi Sultanahmet Mitingi’nde yaptığı ateşleyici konuşmasıyla da hafızalarda yer edinen Halide Edip’in 1957’de Ozan Sağdıç tarafından çekilen fotoğrafı, yazarın hafızalarımızda yer eden o mücadeleci ve kabına sığımayan görüntüsünden çok uzak. Kurtuluş Savaşı’nda cepheye koşan, meydanlarda ateşli nutuklar veren ve bu tavırlarıyla erkekleri bile kendisine hayran bırakan yazarın yüzüne, bu fotoğrafta uzun ve mücadelelerle geçen bir ömrün yorgunluğu ve biraz da yalnızlığın hüznü yansımış. Adıvar’ın içine çektiği bir nefes sigarada, kim bilir neler saklı?

Ara Güler, Bennu Gerede, Lütfi Özkök, Mustafa Kapkın, Ozan Sağdıç, Sedat Pakay, Sıtkı Kösemen ve Şakir Eczacıbaşı’nın fotoğraflarının yer aldığı ‘Buluşma’ sergisinde, Halikarnas Balıkçısı, Aşık Veysel, Muhsin Ertuğrul, Münir Nurettin Selçuk, Füreya, İsmail Dümbüllü, Semiha Berksoy, Can Yücel, Nazım Hikmet, Yaşar Kemal, Abidin Dino, Orhan Veli Kanık gibi birçok sanatçı ve yazarın portresini görmek mümkün. Küratörlüğünü Engin Özendes’in üstlendiği ve fotoğrafla ilgili herkesin ilgisini çekecek “Buluşma/ Rendez-vous” başlıklı sergi, fotoğraf sanatçılarıyla öteki sanat kollarından sanatçıları bir araya getirmeyi amaçlıyor. Sergide türk yazar ve sanatçıların dışında Pablo Picasso, Salvador Dali, Dustin Hoffman, Andre Malraux, Andre Kertesz ve Maria Callas gibi dünya sanatçılarının portrelerini de görmek mümkün. Kimi zaman hüzünlü, coşkulu ve sevinçli fotoğraflara, çekilme öykülerine ilişkin notlar da eşlik ediyor.