'Çağlayan Kavşağı Yolsuzlukların Odağı Haline Geldi'



Nüfusu 250 bine yaklaşan Çayyolu, altyapı ve ulaşım konusunda sıkıntı yaşamaya devam ediyor. Yenimahalle Belediyesi'nin CHP'li Meclis Üyesi Engin Uç, Çağlayan Kavşağı'nın yapımının yavaş ilerlediğini belirterek, "Çağlayan Kavşağı'nın ucuna pergeli koyun, 1 kilometrelik yay çizin, o kadar çok yolsuzluk vardır ki orada; Çağlayan yolsuzlukların odağı haline geldi" dedi. Yenimahalle Belediyesi'nin CHP'li Meclis Üyesi ve eski Çayyolu Platformu Başkanı Engin Uç, CHP Çayyolu Temsilciliği Başkanı Ayşen Abacı ile Temsilcilik Sekreteri Oğuz Renda Çayyolu sakinlerinin yaşadıkları sorunları Cumhuriyet Ankara 'ya anlattılar. Eskişehir Yolu'nda bulunan Çağlayan Kavşağı'nın yapımının aylardır devam ettiğini söyleyen Engin Uç, "Kavşağın yapımı 1.5 yıl önce başladı ama hala tamamlanamadı" dedi. Uç, şunları söyledi:

"Çağlayan Kavşağı'nın ucuna pergeli koyun, 1 kilometrelik yay çizin, o kadar çok yolsuzluk vardır ki orada... Çağlayan yolsuzlukların odağı haline geldi. Yaptığımız bir dizi görüşmeden sonra 14 Temmuz 2006'da inşaat başlamıştı. Biz 1.5 ay içinde bitmesini beklerken çalışma uzadıkça uzadı. Sonradan öğrendik ki, Anakent Belediyesi, Çağlayan'da bulunan ve Çayyolu'na ait bir yeşil alana iş merkezi yapmayı düşünmüş ve alanı ihaleyle, kat karşılığı bir müteahhite vermiş. Ardından yan yana konutlar yapmaya başladılar. Biz de Çayyolu Platformu ve parti olarak yurttaşları harekete geçirdik. Çevredeki insanlar itiraz ederken bir anda vazgeçenler oldu. Meğer 'Burada büyük iş merkezi yapılıyor, evlerinizi satın alalım' diye insanlarla pazarlık etmeye başlamışlar. Birçoğu da anlaşmış."

'Yandaşlara yer açılıyor'

Belediye meclisi üyesi olmasının ardından konuya ilişkin çeşitli önergeler hazırladığını ifade eden Uç, ekim ayında yazdığı önergeye ancak şubat ayında yanıt alabildiklerini söyledi.

Yenimahalle Belediyesi ile Çayyolu arasında birçok sorun bulunduğunu belirten Uç, "Çayyolu Ankara'nın çağdaş ve aydınlık yüzüdür. Yeşil alanları, konutları ve sosyal donatılarıyla gerçekten de son yıllarda sadece Ankara'nın değil, Türkiye'nin gözde yerleşim yerleri arasına girdi. Fakat, Çayyolu'nda yoğunluk artırma çalışmaları yapılıyor. Çift katlı, bahçeli evlerin olduğu yerlere apartmanlar yapılıyor. Örneğin, AKP'li milletvekillerinin de üye olduğu kooperatif kurdular. Yangından mal kaçırır gibi kendi yandaşlarını buraya yerleştirme peşindeler" dedi.

Çayyolu sakinlerinin ulaşım sorunu ile de karşı karşıya olduğunu söyleyen Uç, kaldırılan çift katlı otobüslerin yerine yeni araçların tahsis edilmediğini vurguladı. "Yeni kurulan birçok site var. Belediyenin bu gelişmeleri görüp araçları ve sefer sayısını artırması lazım" diyen Uç, "Anakent Belediyesi Başkanı Melih Gökçek 'i Osmanlı padişahlarına benzetiyorum. Her yere sefer ilan edildi. Bir metro hattı Keçiören'e, bir metro hattı Sincan'a, bir metro hattı da buraya... Biter bitmez devreye girerse en büyük geliri buradan sağlayacak. 1999 seçimlerinden çıktıktan sonra Gökçek, 'Ben Çayyolu Metrosu'nu iptal ettim' dedi. Nedeni sorulduğunda da, 'Oraya yaptığım yatırımın karşılığında milyonda bir oy alamadım' dedi. O dönemde CHP Çayyolu Temsilciliği olarak 3 bin kişiyi topladık, protesto ettik" diye konuştu. Uç, hükümetin İstanbul'a gösterdiği ilgiyi Ankara'ya göstermediğinin de altını çizdi. İstanbul metrosunun yapılması için 17.5 milyar dolar verildiğini söyleyen Uç, Ankara'nın ihtiyacının 1.5 milyar dolar olduğunu, fakat vermediklerini de vurguladı.

Yenimahalle Belediyesi'nin Şentepe'yi ve Çayyolu'nu da kapsadığını belirten Uç, Şentepe'deki ihtiyaçlarla Çayyolu'ndaki ihtiyaçların farklı olduğunu vurguladı.

Uç, "Buradaki yurttaş sosyal alanlar istiyor, kültür merkezi istiyor, yeşil alanlar istiyor. Şentepe'deki insanlar ise iş istiyor, yardım, destek istiyor. Bu farklılık Çayyolu'ndaki insanları, istekleri yüzünden lüks sınıfına sokuyor. Ama insanların ihtiyaçları birbirinden farklı. Burada bir şeyler yapmaya çalışıyor ama önce bizim gibi düşünmesi lazım" dedi.

CHP Yenimahalle İlçe Yönetim Kurulu Üyesi ve Çayyolu Temsilciliği Başkanı Ayşen Abacı, Çayyolu'nda hastane olmamasının önemli bir sorun olduğunu belirtti. Abacı, "Ahmet Taner Kışlalı Parkı'nın karşısındaki alana hastane yapılması planlanmıştı. Fakat yapımı durdurulmakta ve sürekli başka şekilde değerlendirilmek için de planlar yapılmaktadır" dedi. CHP Çayyolu Temsilciliği Sekreteri Oğuz Renda da, Anakent Belediyesi'nin, Çayyolu Metrosu'nun çalışmalarına ağırlık vermek yerine, kendi oy bölgesi olan Etimesgut Metrosu'na başlamayı tercih ettiğini vurguladı.