Ziya Paşa Köşkü’nün Tavanındaki Deri Resimlerin Çalındığı Ortaya Çıktı

İstanbul Erenköy’de bulunan 150 yıllık tarihî Ziya Paşa Köşkü’nün tavanındaki ceylan derisi resimlerin ve pirinç kurnaların çalındığı ortaya çıktı. Erenköy Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi’nin Başhekimi Dr. Erdal Atalay’ın onayı ile köşkün içerisindeki bazı eşyaların kamyonlarla taşınmasının ardından köşkte inceleme yapan SSK Teftiş Kurulu 1 No’lu Grup Başkanı Ali Tezel, pirinç kurnaların ve tavandaki döşemelerin yerinden söküldüğünü tespit etti. Dr. Erdal Atalay ise, tarihî köşkten sadece hurda malzeme taşıdıklarını, resimlerin de 2-3 yıl önce çalındığını belirtti. Polis kayıtlarında ise tarihî köşkle ilgili hırsızlığa dair herhangi bir kayıt bulunamadı.

Tarihî Ziya Paşa Köşkü, Erenköy’de SSK Teftiş Kurulu 1 No’lu Grup Başkanlığı ile Erenköy Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi’nin bahçesinde yer alıyor. Hastanenin Sağlık Bakanlığı’na devredilmesi ile iki kurum arasında bahçenin ve köşkün mülkiyeti konusunda sorunlar yaşanmaya başlandı. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, köşkün de içerisinde bulunduğu bahçenin ikiye bölünmesine izin vermedi. Bir dönem hastane olarak kullanılan 150 yıllık köşkün, uzun süredir kullanılmadığı ve hurdaya dönen bazı hastane demirbaşlarının buraya atıldığı öğrenildi.

Köşkün Sosyal Sigortalar Kurumu’na ait olduğunu söyleyen SSK Teftiş Kurulu 1 No’lu Grup Başkanı Ali Tezel, tarihî eser konumundaki binadan 16-17 Şubat tarihlerinde 12 kamyonluk hurda malzeme taşındığını söyledi. Tezel, eşyaların hastane başhekimliği tarafından taşındığını kaydetti. Konuya ilişkin bir tutanak hazırlayan Tezel, tarihî köşkte daha önce bulunan değişik boy ve ebatta tarihî özellikler taşıyan çeşme, deriden yapılmış ve üzeri resimli duvar ve tavan döşemeleri, yine tarihî özellikler taşıyan banyo kurnaları, 150 adet sandalye ve öğrenci masası, 35 adet kapı ve kapı kasasının yerinde durmadığını tespit etti.

Erenköy Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi’nin Başhekimi Dr. Erdal Atalay taşıma işlemini doğruluyor; ancak, taşınan eşyaların 12 kamyon olmadığını, sadece 1 kamyonluk hurda malzeme taşıdıklarını ifade ediyor. Köşkteki tarihî resim ve eşyaların ise, en az 2-3 yıl önce kaybolduğunu belirtiyor. Tarihî köşkün hali ise içler acısı. Tavanından sökülen değişik boy ve ebattaki 11 resmin dışındaki döşemeler duruyor. Bir kısmı bakımsızlıktan tahrip olmuş. 3 katlı tarihî köşkün tabanının pek çok yerinde delikler oluşmuş. Camları ve kapıları kırık olan köşk bir viraneyi andırıyor.