Çalık Enerji’den 'Musul' Açıklaması



Çalık Enerji'den yapılan açıklamada, Irak’ın Musul vilayetinde cereyan eden ve Türkiye Başkonsolosluğu mensupları ile Türk şoförlerinin zorla alıkonulmalarıyla ilgili gelişmelerin üzüntü ve heyecanla takip edildiği belirtildi. Türk vatandaşlarının bir an önce serbest kalarak ülkeye dönmeleri dileğinde bulunulan açıklamada, "Diğer taraftan bazı basın organlarında yer alan, Çalık Holding’e bağlı Çalık Enerji şirketimizin çalışanlarının Irak’ta çatışmaların yaşandığı bölgede bulunduğuna dair haberler gerçeği yansıtmıyor. Çalık Holding’e bağlı olarak enerji sektöründe ulusal ve uluslararası alanda faaliyet gösteren Çalık Enerji şirketimizin hiçbir çalışanı şu anda Irak’ın Musul vilayetinde bulunmamaktadır" ifadelerine yer verildi.

Çalık Enerji’nin Nainawa'da inşa ettiği elektrik santralinin, Nisan 2014 tarihinde Irak Enerji Bakanlığı’na teslim edilmesinin ardından tüm Çalık Enerji çalışanlarının aynı tarihte tesisten ayrıldığı vurgulanan açıklamada, şunlar da kaydedildi:

"Haberlerde konu edilen sıra gecesi, tesisin türbinlerinin devreye alma çalışmalarında gelinen ilerlemeyi kutlama adına düzenlenen 10 ay öncesine ait moral gecesine aittir. Görüntülerde yer alan yaşam alanları demonte edilmiş ve taşınmıştır. Şu anda santral içerisinde Çalık Enerji'ye ait herhangi bir tesis ve herhangi bir çalışan bulunmamaktadır.

Rehin tutulduğu söylenen şoförler, Irak Petrol Bakanlığı’nın Nainawa santraline mazot getirmek üzere anlaştığı Türk firmasının şoförleridir. Çalık Enerji’nin bu konuya ilişkin ilgili taraflarla hiçbir ticari ve operasyonel bağlantısı yoktur. Çalık Enerji yönetici ve çalışanları 2014 Nisan itibari ile elektrik santrali ile ilgili tüm yükümlülüklerini tamamlayıp tesisten ayrılmıştır. Tesis Nisan ayından itibaren tamamen Irak Enerji Bakanlığı’nın işletmesi ve kontrolü altındadır".