Çalışma Bakanı Resmi İşsiz Sayısını Açıkladı



Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, bir TV kanalında gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Çelik, Türkiye'deki işsiz sayısının 2014 sonu itibariyle 2 milyon 850 bin kişi olduğunu söyledi. Çelik şöyle devam etti:

“Türkiye'de 2014 sonu itibariyle işsiz sayısı 2 milyon 850 bin. 6 milyon 200'ü nereden çıkarıyorsunuz? Dünyanın yapmadığı bir hesabı siz yapmaya çalışıyorsunuz. Bilimsel veriler çerçevesinde yapılan bir yaklaşım değil. İş arayanlar var iş bulamayanlara işsiz diyorsunuz. İş arıyorum ama iş yok iş bulamıyor. Buna biz işsiz diyoruz.”

Bakan Çelik, “İşsizliğin azaltılması için hem genel hem de dezavantajlı gruplar için sigorta primlerinin azaltılması önerisi var. Yeterince etki sağlar mı böyle bir adım, işsizliğin azaltılması açısından? Maliyeti ne olur?” sorusuna ise şu yanıtı verdi:

“Ne dedikleri belli değil. Primlerin indirilmesi zaten bizim uyguladığımız bir konu. Gençlerin istihdamı ile ilgili prim paylarını karşılıyoruz. Ayrıca 5 puan indirimi var. Bütün çalışanlara uygulamaya devam ediyoruz. Biz Sosyal Güvenlik Kurumu'nu devraldığımız zaman emekli aylığı ile sağlık giderleri gelirlerini sağlama oranı yüzde 59'du bu yüzde 71'e çıktı. Hem gelirlerinizi artıracaksınız hem 78 milyona hizmet sunacaksınız hem de teşvik uygulamalarıyla daha çok istihdamı gerçekleştireceksiniz. 6 milyon istihdam varken teşviklerle 13 milyon 600 bin istihdam gerçekleştiriyoruz. Dünya bize gıptayla bakıyor. Son 5 yılda 5 milyon istihdamı nasıl gerçekleştirdiniz diye bu kadar küresel krizlere rağmen.”