Cami için Göztepe Parkı Dışında Yer Önerildi



Kamuoyunda tartışmalara neden olan Göztepe Parkı'nda yapılmak istenen camiyle ilgili olarak Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne başka bir yer önerdi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk Saraçhane'deki İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nda görüştü. Görüşmenin ardından açıklamada bulunan Topbaş, önerilen yer için “7 bin metrekarelik takriben bir alan. Bunun 3-4 bin metrekaresi bize yeterlidir. Belki mümkün olursa tamamını değerlendirebiliriz. Ondan sonra böyle bir imkan ortaya çıktığında, meclisin takdirlerine arz edeceğiz” dedi.

Topbaş söz konusu alanın Göztepe Parkı'na yakın mesafede, cadde üzerinde değil, biraz içeride bulunduğunu dile getirdi.

"Yeri hizmete daha uygun düşebilir"
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı, önerilen araziye sıcak bakıp bakmadığı yönündeki bir soruya, ''olabilirliğini gördüm...Yerleşim alanlarının daha içinde olduğu için hizmete daha uygun düşebilir. Buranın ihtiyacına cevap verir. Mülkiyetin aşılmasıyla yapılabilir. Özel bir mülkiyet. Detaya girmiyoruz'' yanıtını verdi.

Topbaş, Göztepe Parkı kenarında Park ve Bahçeler Müdürlüğü'ne ait bölümde daha önce önerilmiş olan cami alanı ile ilgili Belediye Meclisi'nin aldığı bir karar bulunduğunu, ancak bu konuda itirazların da yapıldığını hatırlattı. Topbaş, Öztürk'ün, 'Kadıköy bölgesinde, özellikle Asya yakasında büyük bir caminin yapılmasını arzu ettiklerini, cenazelerin kalkabileceği böyle bir alana ihtiyaç olduğunu' söylediğini dile getirdi.

"Cami inadına yapılmış mı olacak?"
Bir gazetecinin ''Topbaş'ın geriye dönüşü olarak algılanabilir mi?'' yönündeki sorusu üzerine Kadir Topbaş, ''bunu nasıl böyle değerlendirebilirsiniz? Öyle bir şey olur mu? Burada nedir talep? İbadethane isteniyor. Her şey akli gitmelidir. Doğru olan budur. Çatışmalar olmamalıdır. Biz referandum olmasına hep karşı çıktık. Bu yanlıştır'' diye konuştu.

Topbaş, cami yerinde değişiklik olup olmayacağına kentin parlamentosu olan meclisin karar vereceğini tekrarlayarak, “cami yapılmasın diyenlere karşı inadına yapılmış mı olacak? Böyle bir şey olmaz. Herkes birbirine karşı olan hoşgörüyü devam ettirecek'' sözlerini kullandı.

Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk de, ''bir anlaşma sağlandı diyebilir miyiz?'' sorusu üzerine, Göztepe Parkı'ndaki cami ile ilgili davanın devam ettiğini, mahkemenin yürütmeyi durdurup durdurmayacağı konusunun bugünlerde belli olacağını söyledi.

Göztepe Parkı'na cami kararı
İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, 15 eylül tarihindeki oturumunda Göztepe Parkı'na cami yapılması yönünde karar almıştı. Kadıköylüler kararı eleştirmiş ve 10 bin metrekarelik Göztepe Parkı'nın 2 bin 500 metrekarelik bölümünün 'dini tesis alanı' olarak tahsis edilmesine tepki göstermişti.

Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk de, 15 yıllık görevi süresince belediyeye bu yönde bir talep gelmediğini belirtmişti.

İstanbul Göztepe Parkı’na cami yapılmasının onayında vekil İdris Güllüce'nin imzası bulunuyordu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş, bazı tartışmalı kararların altında imzası bulunan İdris Güllüce'nin başkan vekilliği yetkilerini 8 kasımda geri almıştı.