Cami Tartışması Bitti, Tematik Park Oldu



Resim Galerisi Burada Görünecek

Bir dönem cami tartışmalarıyla gündeme gelen Kadıköy'deki Göztepe 60. Yıl Parkı, küllerinden yeniden doğdu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Anadolu Yakası Park ve Bahçeler Müdürlüğü, 80 dönümlük parkı yaklaşık 4,5 milyon lira harcayarak "tematik parka" dönüştürdü. 'Barok Bahçe' tarzına sahip parkın peyzaj mimarlığını Şennur Yılmaz üstlendi.

Park, ligustrum ağacına form verilerek yapılan semazenleri, çeşitli renklerde balıkların yaşadığı özel tasarım akvaryumları, lale ve gül bahçeleri, tik ağacından oyun teknesi, 1200 metrekarelik kendi kendini temizleyen doğal göletiyle dikkati çekiyor.

Park yapılması için bağışlanmıştı

Anadolu Yakası Park ve Bahçeler Müdürü Ömer Çebi, Göztepe 60. Yıl Parkı'daki çalışmaları hakkında bilgi verdi. Parkın bulunduğu alanın yıllar önce bir kadın tarafından İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne yeşil alan kalmak koşuluyla bağışlandığını hatırlatan Çebi, parkın uzun süre atıl kaldığını söyledi.

Anadolu Yakası Park ve Bahçeler Müdürlüğü'nün kurulması ile bir arayış içine girdiklerini ve burada temalı bir park oluşturmaya karar verdiklerini kaydeden Çebi, parkta, Avrupa kültüründe çok sık rastlanan ancak Türk kültüründe bu güne kadar hiç denenmeyen "barok bahçe tarzı"nın ilk kez uygulandığını anlattı.

Ağaçların budanarak belli bir form kazandırıldığı barok bahçe çalışması hakkında bilgi veren Çebi, parkın içindeki semazen siluetlerinin ligustrum ağacına şekil verilerek yapıldığını belirtti. Çebi, parkta plastikten yapılan bir semazenin de elektrik aksamı sayesinde ışıklandırılacağını ve semah yapacağını aktardı.Ömer Çebi, parkta, Karadeniz yöresine ait şimşir ile dekoratif çalışmalar denediklerini de söyledi.

"Bir yeri taklit etmedik"

Parktaki çalışmaların, müdürlüğün planlama şefliğinde çalışan peyzaj mimarlarının görüşleri ile olgunlaştığını ve kesinlikle bir yeri taklit etmediklerini vurgulayan Çebi, parka 117 ayrı türde yaklaşık 1 milyon 700 bin lale diktiklerini, ilk lalenin 7 Mart'ta açtığını ve yaklaşık 2 ay lalelerin görülebileceğini söyledi.

Lale devri sonunda parka mevsimlik çiçek dikeceklerini dile getiren Çebi, şu anda parkta gül ve menekşe bahçeleri oluşturduklarını da kaydetti.

Parkta içinde çeşitli renklerde balıkların yaşadığı özel tasarım iki akvaryum bulunduğunu belirten Çebi, akvaryumun tasarımının da kendilerine ait olduğunu anlattı.

Çebi, 80 dönümlük parktaki çalışmaların maliyetinin 4,5 milyon lirayı bulduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

"Biraz iddialı konuşuyorum, değil İstanbul'da, Avrupa'da bu konseptte dünyada bir park yok. Parkın, İstanbul'da da başka bir örneği yok. Dünya bahçelerini, parklarını geziyoruz. Bu parkın ilk olduğunu söylüyorum. Avrupa'nın bütün parklarını gezdim. Elysee Sarayı'ndan Versay Sarayı'nda, Lüksemburg Bahçesi'nden Amerika'daki Central Park'a kadar... Buralarda böyle bir bahçe, temalı barok bahçe, lale bahçesi, gül bahçesi, suyla müziğin dans ettiği ışıklı havuz, kendi kendini temizleyen biyolojik gölet, İstanbul'da ilk defa görebileceğiniz modern çocuk oyun alanları, 7 tenis kortu içeren bir park görmedim."

Çocuklar özel oyun teknesi

Anadolu Yakası Park ve Bahçeler Müdürü Ömer Çebi, parkta çocukların oyun oynayabileceği bir bölüm de yer aldığını ifade ederek, oyun teknesinin tik ağacından yapıldığını kaydetti.

Çebi, "Tekne özel bir çalışma. Ahşap ustalarımızın geliştirdikleri ve çocukların rahat oyun oynayacakları görsel özelliği de olan özel tasarım tekne, tamamen dış mekana dayanıklı malzemelerden yapıldı. Hava bugün biraz soğuk, bu nedenle çocuk sayısı az. Güneşli bir günde çocuktan gemiyi göremezsiniz. Burada içinde çocukların hoplayıp zıplayacakları türden oyuncaklar var" ifadelerini kullandı.

"Bu gölette tamamen doğal"

Parkın içinde tamamen doğal biyolojik bir gölet yaptıklarını belirten Çebi, "Göletin içinde su bitkileri ve renkli balıklar var. Göletteki suyun altında bulanan filtre sisteminin içinde bakteriler var. Canlı bakteriler sudaki mikroorganizmaları, kirlilikleri yiyerek, temizliyor. Gölet, Emirgan Korusu'ndakinden biraz daha büyük. Orası 900 metrekare, burası 1200 metrekare. Gölette, tamamen kuyu suyu kullanıyoruz. Suda klor dahil hiç bir kimyasal madde yok" bilgisini verdi.

Çimenlere basmak serbest

Ömer Çebi, parkta bir de fıskiyeli havuz bulunduğunu dile getirerek, "Havuzun tabanında 70 basınçlı pompa var. Havuzda müzikle su ve ışık hareketleri sergileyeceğiz. Bu büyüklükte Türkiye'de havuz yok" dedi.

Parka bölge halkının isteği doğrultusunda 7 tenis kortu yapıldığını, Tenis Federasyonu ile sadece kadınların katılacağı "Lale Kupası" adlı uluslararası tenis turnuvası düzenleyeceklerini belirten Çebi, turnuva sonunda birinciye 50 bin dolar ödül verileceğini açıkladı.

Çebi, parkta canlı müzik dinletileri ve ebru kursları gibi etkinlikler düzenleyeceklerini ifade ederek, parka çimlere basmanın da serbest olacağını söyledi.