Camilerde Kullanılmayan Tarihî Eserler Selimiye Vakıf Müzesi'nde Sergileniyor



Selimiye Camii'nin külliyesi içerisinde bulunan ve Mimar Sinan tarafından 1569-1575 yılları arasında yaptırılan Dar'ül Kurra Medresesi, 7 ay süren çalışmaların ardından mayıstan itibaren müze olarak hizmet vermeye başladı.

Vakıflar Genel Müdürlüğü, halkın ortak geçmişine ait zengin mirasın korunması ve gelecek nesillere aktarılması amacıyla müze açma projesi başlattı. Bu çerçevede Edirne'deki Selimiye Camii'nin külliyesi içerisinde bulunan ve Mimar Sinan tarafından 1569-1575 yılları arasında yaptırılan Dar'ül Kurra Medresesi müze olarak hizmet vermeye başladı.

Edirne Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından atıl durumdaki medresenin müze olarak kullanılması amacıyla Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne proje sunuldu. Genel Müdürlük'ün çalışmayı uygun görmesinin ardından Dar'ül Kurra Medresesi'nde restorasyon çalışmaları başlatıldı. 7 ay süren çalışmaların ardından Mayıs 2007 tarihinde restorasyonu tamamlanan medrese müzeye dönüştürüldü. Bölgede bulunan camilerdeki tarihi değeri bulunan eşyaların envanteri üzerinde yapılan çalışmaların ardından eserler tasnif edildi. Daha sonra bu eserler Selimiye Vakıf Müzesi'ne taşınarak sergilenmeye başlandı. Bu sayede eserler yok olmaktan kurtulurken şehre de önemli bir eser kazandırılmış oldu.

Camilerde kullanılan çini, şamdan, alem, sancak, saat, rahle, ahşap kapı kanadı, Kur'an muhafazası, mermer kitabe, hilye, berat, hatlı levha ve el yazması gibi eserler, sergilendiği müze, tarihi yapısına uygun olarak dizayn edildi. Osmanlı döneminde medrese olarak kullanılan müzenin bir bölümünde bir müderrisin talebeleri ile ders verme durumu, mankenlerle canlandırılıyor. Ayrıca müze teşhir ve tanziminde uygarlık dünyasında evrensel bir deha olan Mimar Sinan'a da ayrı bir önem ve saygı gösterilmiş.

Bu amaçla revak duvarlarındaki panolarda mimar Koca Sinan'ın kendi cümleleriyle hayatını ve eserlerini anlattığı 'Mimar Sinan Sergisi'ne yer verildi. Müzenin tamamlanmasının ardından başlayan ziyaretçi akını da sürüyor. Eski ismiyle Selimiye Darü'l Kurra'sı yeni ismiyle Selimiye Vakıf Müzesi, Meydan Mahallesi Taş Odalar Sokak No: 2 adresinde bulunuyor.