Camili'nin Korunması Refah Düzeyine Bağlı



UNESCO'nun Türkiye'de koruma ağına dahil ettiği ilk bölge olan Artvin'in Camili Bölgesi'ndeki ormanların tahrip edildiği ve yeterince korunamadığı belirtildi.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Meral Kence, BM Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatı (UNESCO)'nın "İnsan ve Biyosfer Programı" koruma ağı alanı içine aldığı Artvin'in Camili bölgesinin, ancak sürdürülebilir geçim kaynakları ortaya konulup halkın refah düzeyinin artırılmasıyla korunabileceğini söyledi. Kence, UNESCO'nun geçen yıl koruma ağı alanı içine alınan Camili bölgesinin Düzenli, Camili, Efeler, Kayalar, Uğur ve Maral olmak üzere 6 köyden oluştuğunu belirtti.

Karçal Dağı eteklerindeki Camili bölgesinin, el değmemiş doğal bitki örtüsü, yaşları 300-400'ü bulan yüzlerce anıt ağacı, literatüre ilk defa giren bitki, böcek türleri ve Türkiye'de sadece bu bölgede saflığını koruyan Kafkas arı ırkı ile büyük ilgi gördüğünü ifade eden Kence, bu özellikleri sayesinde Camili'nin, UNESCO'nun Türkiye'de koruma ağına dahil ettiği ilk bölge olduğunu söyledi. Çok sayıda endemik türün yetiştiği bölgenin koruma altına alınmasının ekolojik denge açısından önemli olduğuna dikkati çekti.