Çamlıca Camisi'nin Yüzde 60'ı Bitti!



Yapımı tamamlandığında Cumhuriyet tarihinde inşa edilen en büyük cami olma özelliğini taşıyacak olan Çamlıca Camii hızla yükseliyor. 3 yıl içinde ibadete açılması beklenen 37 bin 500 cemaat kapasiteli dev caminin çalışmaları da tüm hızıyla devam ediyor. 6 Ağustos 2013 tarihinde sembolik temeli atılan caminin kaba inşaatının yüzde 60’ı tamamlandı. Caminin alt katlarda bulunan otopark, sanat galerisi, konferans salonu, kütüphane gibi bölümlerinin kaba inşaatının bittiği görülüyor.

Cami inşaatı hakkında bilgi veren İstanbul Cami ve Eğitim Kültür Hizmetleri Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Ergin Külünk, 365 günün çok dolu dolu geçtiğini belirterek, “30 bin metrekare alana oturan bir inşaat projesi gerçekleştiriyoruz. Cami alanımız da 15 bin metrekare alana oturuyor. Günlük ortalama 250 insan gücüyle bu projeyi ayağa kaldırmaya çalışıyoruz. Kaba inşat bölümümüzün yüzde 60’ını tamamladık, minarelerimiz de yavaş yavaş yükseliyor. Toplamda 6 tane minaremiz var. Minare çalışmalarımız bağımsız olarak yürüdüğü için 1 numaralı minaremiz 30 metrede. 60 metresi daha var. Birkaç ay içerisinde minarelerimizin en az 2 tanesini büyük ölçüde tamamlamış olacağız. 1 Temmuz 2016 Kadir Gecesi’ne camimizi yetiştirmenin gayreti içerisindeyiz” dedi.

“Bir yıl boyunca hiç kaza yaşamadık”

Son zamanlarda yaşanan iş kazalarının inşaat alanında ve çevresinde yaşanmaması için ‘önce insan güvenliği’ çerçevesinde çok sıkı tedbir aldıklarını, 1 sene boyunca da herhangi bir kazayla karşılaşmadıklarını söyleyen Külünk, 2 sene boyunca da karşılaşmamak için ellerinden geleni yaptıklarını ve yapmaya da devam edeceklerini vurguladı.

“Her gün günlük tutuyorum”

29 Mart 2013 tarihinde hafriyat çalışmalarına başladıklarını hatırlatan Ergin Külünk, o tarihten itibaren her gün günlük tuttuğunu söyledi. Ergin, bu günlüğün camiyle ilgili tarih yazmak isteyen insanlara malzeme olacağını belirtti.

Caminin birinci gününden itibaren her işinde çalıştığını söyleyen Mustafa Tandoğan, “Şu ana kadar nasıl geçtiğini anlayamadım. Normalde 3 yılda tamamlanması gerekiyor. Şu anda bir yıl oldu hiç anlayamadım. İşimiz bu sıcak havada zor olabilir ama işin içine cami girince daha da güzel geçiyor” diye konuştu.