Çanakkale Antik Kentleri Ayağa Kalkıyor

Çanakkale’de 5 ayrı bölgede sürdürülen kazı çalışmalarının son durumu ve şimdiye dek kaydedilen gelişmeler, 30 Ağustos- 3 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek bir sempozyumla anlatılacak.

Çanakkale Bilim Sanat ve Kültür Etkinlikleri Derneği ve Çanakkale Belediyesi’nin 30 Ağustos-3 Eylül tarihlerinde ortaklaşa düzenleyeceği sempozyumda, Troia, Troas, Assos, Apollon Smintheus Tapınağı ve Yenibademli Köyü’ndeki höyük kazılarındaki son durum hakkında bilgi verilecek. Sempozyumda, bir zamanlar zeytinyağı fabrikası olarak kullanılan ve mermerleri kireç yapımında kullanılan ve kazılarda hayata döndürülen Apollon Smintheus Tapınağı’nın son durumu da ele alınacak.

‘Çanakkale-Troas Arkeoloji Buluşması 3’ adı altında düzenlenecek bilgilendirme toplantılarına, Troia kazılarını yöneten Alman Arkeolog Prof. Dr. Manfred Osman Korfmann, Troas kazı başkanı Alman Arkeolog Prof. Dr. Elmar Schwertheim, Assos kazı ve restorasyon heyet başkanı Maltepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ümit Serdaroğlu, Gülpınar Apollon Smintheus Tapınağı kazıları başkanı Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. A. Coşkun Özgünel, Gökçeada Yenibademli Köyü höyük kazıları başkanı Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Halime Hüryılmaz katılacak.

ALEKSANDREİA TROAS
Çanakkale’ye 55 kilometre uzaklıkta Dalyan Köyü’nde bulunan kent, M.Ö. 310 yılında Büyük İskender’in generallerinden Antigonos tarafından kurulmuştur. Kentte uzun süredir yüzey araştırmaları yapan Almanya Münster Westfalische Wilhelms Üniversitaet Öğretim Üyesi Arkeolog Prof. Dr. Elmar Schwertheim, Augustus döneminde yapıldığı sanılan bir tapınağın kalıntıları ortaya çıkardı.

ASSOS ANTİK KENTİ
Ayvacık İlçesi’ne bağlı Behramkale Köyü’ndeki Assos kenti, M.Ö. 7’inci yüzyılda Midilli Adası’ndaki Metymna şehri sakinleri tarafından kurulmuştur. Antik çağın önemli filozofu Aristo ilk felsefe okulunu bu kentte açmıştı. Kentteki ilk kazılar 1881-1883 yılları arasında ABD’li arkeologlar tarafından yapılmıştı. 1981 yılından bu yana, Maltepe Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ümit Serdaroğlu başkanlığında bir ekip, Assos’ta kazı ve restorasyon çalışmaları yürütüyor. Çalışmaların bir kısmı kenti çevreleyen 3 kilometre uzunluğundaki surların Batı kapısı önündeki Nekropol (mezarlık) alanında yoğunlaşmış durumda. Akropol ve Tiyatro’da kazı ve restorasyon ise bitmek üzere.

APOLLON SMİNTHEUS TAPINAĞI
Anadolu’daki en ünlü kutsal alanlarından biri olan tapınak, Çanakkale’nin Ezine İlçesi’ne bağlı Gülpınar Beldesi’nde bulunuyor. Tapınaktaki ilk kazılar 1866 yılında gerçekleştirimişti. Aradan geçen yıllar içinde tapınağın üzerine zeytinyağı fabrikaları kurulmuş, bahçe olarak kullanılmış ve mermerleri kireç yapımı için ziyan edilmişti. 1980 yılında Ankara Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Coşkun Özgünel başkanlığında kazılara başlayan araştırma ekibi, en son olarak tapınağın güney-batı köşesini restore ederek, 3 sütunu ayağa kaldırmayı başardı. Kazı alanında bulunan bir bina buluntuların sergilendiği müze olarak kullanılıyor.

GÖKÇEADA YENİBADEMLİ KÖYÜ HÖYÜĞÜ
Gökçeada’daki Yenibademli Köyü’nde, 1996 yılında Hacettepe Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Halime Hüryılmaz başkanlığında başlatılan kazılarda, Troia-1 ile bağantılı çağdaş mimari yapı kalıntılarına rastlandı. Ayrıca bölgenin, M.Ö. 3000 ile 2000 yılları arasında kalabalık bir yerleşim merkezi olduğuna dair kanıt elde edildi.