Köyün Tarihi Müzede Sergilenecek

Konya’nın merkez Meram İlçesi’ne bağlı Yatağan Köyü’nde emekli öğretmen, yaklaşık 750 yıl önce kurulan köylerinin tarihi değerlerini sergilemek için bir müze oluşturdu. Emekli öğretmen Süleyman Doğdu, köylerinin yaklaşık 750 yıl önce tarihte Alperen ismi ile bilinen kişilerden olan Şeyh Ahmed Mürsel tarafından kurulduğunu söyledi. Bu yüzden Yatağan’ın Konya’nın tarihi ve kültüründe önemli yer tuttuğunu ifade eden Doğdu, o dönemlerden bugüne kadar ulaşan kültür varlıklarının kaybolmaması, köyün hafızasının canlı tutulması için müze kurmaya karar verdiğini kaydetti.

Şu anda 60 hane ve 250 nüfustan oluşan Yatağan Köyü’ndeki eski ve tarihi eşyaları 4 yıl önce toplamaya başladığını anlatan Doğdu, “Köylülerin yıllardır evlerinde sakladığı, bir köşeye atılmış eşyaları aldım. Daha sonra eski bir taş binayı müze yapmak için restore ettirip, eşyaları burada topladım. Müzenin kaynağını Yatağan oluşturuyor, ancak birkaç parçayı diğer yakın köylerden aldım. 2 katlımüzenin girişinde kağnı, saban, düven, orak gibi şimdi kullanılmayan eski tarım aletleri bulunuyor” dedi.

Müzenin içinde ise 750 yıl önce savaşlarda Şeyh Ahmed Mürsel’in kendi kullandığı belirtilen ardıç ağacından ve demirden yapılmış iki lobut ile yaklaşık 3 metrelik kargı bulunduğunu ifade eden Doğdu, bu lobutun savaşlarda karşı tarafa zarar vermesi için özel olarak işlendiğini ifade etti.

Doğdu: Müzemiz tarih kokuyor
Saya adı verilen gezi merasimlerinde giyilen kıyafetler, süt ve yağ çömlekleri, haşhaştan yağ çıkaran 200 yıllık malzemelerin bulunduğu müzede, eski kapı tokmakları, sığır derisinden yapılmış bir çarığın da yer aldığını dile getiren Doğdu, “Yaklaşık 250 yıllık un depolamak için kullanılan bitek adı verilen çamurdan yapılan bir kiler gereci bulduk. Hayvan gübresi, saman ve topraktan yapılan oldukça dayanıklı olan bitekte un bozulmadan 5 yıla kadar saklanabiliyormuş. Şimdi kullanan yok. Ahşaptan yapılmış gramsız terazi, eski halı dokuma malzemeleri, yündenip yapmada kullanılan kirmen, kömürlü ütüler, şamdanlar, 1920’li yıllarda gelen köyün ilk bataryalı telefonu, köy camisinin eski ahşap minaresinin geyik boynuzundan hilal şeklinde yapılmış aleminin de bulunduğu müzemiz tarih kokuyor” dedi.

Doğdu, savaşlarda kullanılmış oldukça eski kılıç ve ateşli silahlar, 250 yıllık el yazması Kur’an-ı Kerim, 250 yıllık el yazması matematik kitabı, köyün 1930 yılında yaptırılan ilk okulunun sıraları, koyun yününden dokunan 250 yıllık kilimlerin yer aldığı müzede, köye gelen ilk elektrikli radyo, yoğurt taşımada kullanılan üzlük ve bulgurdeğirmeni gibi 500’e yakın tarihi eşyanın bulunduğunu söyledi.