EMO'dan Telekom İmtiyaz Sözleşmesine Dava

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), Telekom'un özelleştirilmesi sürecinde Oger Telecoms şirketiyle imzalanan imtiyaz sözleşmesinin hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle dün (Pazartesi) yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Danıştay'a dava açtı.

EMO yaptığı yazılı açıklamada, "Oger Telecoms şirketinin, Türk Telekom'un altyapısının imtiyaz süresi sonunda kamuya devredilmesini engellemeye yönelik olarak imtiyaz sözleşmesine şerh koyması, ne hukuki açıdan ne de kamu hizmetinin gereği olarak yapılan imtiyaz sözleşmesiyle bağdaşmamaktadır" dedi.

Oger'e yasal dayanak hazırlanıyor
Telgraf ve Telefon Kanunu'nun 2-b maddesinde, Türk Telekom'un altyapı mülkiyetinin görev sözleşmesi süresinin bitiminde de Türk Telekom'da kalacağı ifade ediliyor.

EMO, Mecliste bulunan Elektronik Haberleşme Yasa Tasarısı ile 406 sayılı yasanın pek çok maddesi yürürlükten kaldırılırken, 2-b maddesinin korunmak istendiğini ve bu yolla Oger Telecoms'un mülkiyeti devretmemek için imtiyaz sözleşmesine koyduğu şerhe yasal dayanak sağlanmasının amaçlandığını savundu.

Anayasaya aykırı
Bu yasa maddesinin Anayasa'ya aykırılık oluşturduğunu ifade eden EMO, iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurulmasını talep etti.

"T. Telekom'un sahip olduğu altyapı, doğal ve sınırlı kaynaklar içerisindedir. Anayasa'nın 168. maddesi, bu tür ülke kaynaklarının Devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunacağını hükmetmektedir. Dolayısıyla, telekomünikasyon altyapısının özel bir şirkete devredilmesine yönelik hiçbir sözleşme düzenlenemeyeceği gibi imzalanan sözleşmelere bu yönde bir kayıt ve şart da konulamaz."

EMO ayrıca, imtiyaz sözleşmesinin basına kapalı bir toplantıyla yapılarak kamuoyunun denetiminden gizlenmesini de eleştirdi.

Kamu yararı doğrultusunda sürecin takipçisi olmaya devam edeceğini ifade eden EMO, Rekabet Kurulu'nun ve Bakanlar Kurulu'nun Türk Telekom'un satışına verdiği onaylara ilişkin açtığı iki davada da, halen yargı süreci devam ettiğini bildirdi.