Çanakkale Şehitliği’ne 66 Projeyle Yeni Çehre



Çanakkale Şehitliği’ndeki 66 projeye yaklaşık 200 trilyon liralık bütçe ayrıldı. Asker ve sivillerin ortak çalışarak oluşturduğu eserlerin hizmete açılışı bugün Başbakan Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Özkök tarafından yapılacak. Yeni araç parkı ve dokunmatik ekranlı müzeleriyle şehitlik yeni bir çehre kazandı.

Gelibolu Tarihî Milli Parkı Uzun Devreli Gelişim Projesi (UDGP) kapsamında yapımı tamamlanan çok sayıda eser, Çanakkale Savaşları’nın 90. yıldönümünde bugün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök tarafından açılacak. Gelibolu; tanıtım merkezi, yollar, otoparklar, çeşme, şehitlik düzenlemeleri ve dinlenme yerleri ile güzel bir görünüme kavuştu. Uzun vadeli projenin bir kısmının bile tamamlanmasıyla şehitlik farklı bir görünüm kazandı. Asker ve siviller, söz konusu eserlerin 18 Mart’a yetişmesi için gece gündüz çalıştı. UDGP kapsamında, araç parkından dokunmatik ekranlı müzelere kadar 66 proje yer alıyor. Yaklaşık 200 trilyon liraya mal olacak projelerin büyük bölümü tamamlandı. Bir kısmı ise önümüzdeki dönemde yapılacak.

Şehitliğin daha önceki halini bilen ziyaretçiler, “Gelibolu’da önemli çalışmalar yapılmış. Daha önce yabancıların şehitliklerine bakarak içimiz burkuluyordu. Şehitlerimizin ruhu artık daha rahat olacak.” demekten kendini alamıyor. Gelibolu’da UDGP kapsamında yapımı devam eden çalışmalar ise şöyle: Seddülbahir Kalesi restorasyon çalışması, Seddülbahir Kalesi Deniz Muharebeleri Müzesi, Kabatepe Müzesi Simülasyon Merkezi, dinlenme merkezleri, 253 bin şehit adına 253 bin gülün dikileceği gül bahçesi, mevcut şehitlikler içerisine yapılacak rölyefler, katı atık düzenli depolama tesisi ve transfer istasyonu.

Bu arada UDGP kapsamında Seddülbahir Kalesi, Koç Grubu tarafından restore edilerek deniz müzesi haline getiriliyor. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin sponsorluğunda Kabatepe Müzesi’nin yanında simülasyon merkezi inşa ediliyor.

Hükümet, 4533 sayılı Gelibolu Yarımadası Tarihî Milli Parkı Kanunu’na istinaden geçen yıl 5 Mart 2004’te Gelibolu Yarımadası Tarihî Milli Parkı Özel Hesap Yönetmeliği’ni çıkardı. Yönetmelikten sonra özel hesaba çeşitli kaynaklardan yarım trilyon lira civarında gelir elde edildi. Ayrıca Başbakanlık Tanıtma Fonu’ndan özel hesaba 12 trilyon liralık ödenek aktarıldı. Gelibolu’daki çalışmalarda bu paradan istifade edildi. Adını Gelibolu Yarımadası’ndan alan 33 bin hektarlık alan, 1973 yılında milli park ilan edilmişti.

Ziyaretçiler daha kolay gezebilecek
Yapımı tamamlanan diğer projeler şöyle: Yerli ziyaretçilerin yoğunluğunun fazla olduğu 57. Alay ve Conkbayırı’na yapılan yeni otoparklar, ziyaretçilerin yoğun olduğu şehitliklere yapılan çeşme ve şadırvanlar, misafirlerin oturup dinlenecekleri, çaylarını içecekleri Jandarma dinlenme tesisi, Şehitler Abidesi’ne giden genişletilmiş yollar, sembolik mezarlar yerine ziyaretçilerin fatiha okuyabileceği Şuheda Kabristanlığı adı verilen 3 gerçek şehitlik, yoğun olan bölgelere yapılan tuvaletler, temizlik ve çevre düzenlemesi, Kilitbahir Tabyaları, Şehitler Abidesi’ne yapılan rölyefler. UDGP’nin temel taşlarından birisi olan Kilye Koyu Anatanıtım Merkezi, çevre düzenlemesi, sinema salonu, kafeteryası, park alanları, sesli ve görsel olarak savaşın tüm ayrıntıları ile anlatıldığı tanıtım salonu ile açılışa hazır hale getirildi.