Çanakkale'de Yapılması Planlanan Panoramik Müze



Fotoğraf: Bülent Ersöz

Tarihi Gelibolu Yarımadası Milli Parkı Müdürü İsrafil Erdoğan, yarımadaya kurulması planlanan 'Panorama 1915 Müzesinin' Ağdere mevkisinde yapılmasının mümkün olmadığını ileri sürdü.

Erdoğan AA muhabirine yaptığı açıklamada, bazı yerel gazetelerde çıkan haberlerde müzenin özel sektör tarafından Tarihi Yarımadadaki Ağdere mevkisine yapılacağının belirtildiğini anımsattı.

Bölgenin 1. derece tarihi SİT alanı olduğunu dile getiren Erdoğan, şunları söyledi:

''Burası, Ağdere Cenup Gurubu Ağır Mecruhin Hastanesi olarak ağır yaralıların tedavisinin yapıldığı bir yer. Ayrıca, bu bölgedeki iskele sayesinde hasta nakillerinin yapıldığı bir alan. Burada, tedaviye cevap vermeyen ya da tedavi için getirilirken yolda şehit olan Mehmetçiğin defnedildiği bir şehitlik mevcut. Burası, Koruma Kurulunun, müzenin ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi öğretim üyelerinin verdiği arkeolojik ve tarihi raporlar doğrultusunda şehitlik alanı olarak tescillendi''.

Bazı yerel gazetelerde müzenin buraya yapılacağının duyurulduğunu dile getiren Erdoğan, ''Burası 1. derece tarihi SİT alanı. Çanakkale Savaşları esnasında hastane yeri ve şehitlerin şehitlerin defnedildiği kabristanlık bir alan. Uzun Devreli Gelişme Planına (UDGP) göre bu alanda böyle bir yapı yapılması mümkün değil. 1. derece tarihi SİT alanlarında anıt ve şehitlik dışında hiçbir yapı yapılamaz. UDGP'de burada böyle bir yapının yapılacağına dair hüküm yok. Böyle bir hüküm olmadan da Milli Park olarak, Bakanlık olarak böyle bir yapıyı biz dahi yapamayız. Başkasının yapmasına da izin veremeyiz'' diye konuştu.

İsrafil Erdoğan, bölgenin durumuna ilişkin bilgi notunu, Koruma Kurulu ve İl Kültür Turizm Müdürlüğü ile müşterek olarak Kültür ve Turizm Bakanlığına ilettiklerini dile getirdi.

Müzenin Milli Park alanında yapılması için UDGP'de revizyona ihtiyaç olduğunu dile getiren Erdoğan, revizyona gidilmeden yapılması istenirse de Milli Park dışında çözümlenmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Eceabat Belediye Başkanı

Eceabat Belediye Kemal Dokuz ise, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 18 Mart törenleri sırasında, projenin uygulanması gerektiğini belirttiğini söyledi.

Projenin uygulanabileceği yer olarak Eceabat'ı düşündüklerini dile getiren Dokuz, düşüncelerini Başbakan Erdoğan'a aktardıklarını anımsattı.

Panoramik 1915 Müzesinin kesinlikle Eceabat sınırları içerisinde olacağını vurgulayan Dokuz, şunları kaydetti:

''Yer konusunda bir ihtilaf söz konusu. Eceabat Kilitbahir arasında Ağdere bölgesine mi olacak, yoksa Kilitbahir yolu güzergahında, mülkiyeti de Eceabat Belediyesine ait Çamburnu'ndaki araziye mi gerçekleşecek? Şu anda ihtilaf konusu olan durum bu. Bunu da önümüzdeki zaman dilimi belirleyecek. Bizler Eceabat'lılar olarak bu projenin Ağdere mevkisine uygulanmasına sıcak bakmıyoruz, çünkü bu bölgenin Çanakkale Savaşları'nda hastane olarak kullanıldığını ve toplu olarak şehitlerimizin yattığını bilmekteyiz. Dolayısıyla Ağdere bölgesine böyle bir eserin yapılması söz konusu olduğunda buradaki eserlerinde tarumar olacağını düşünüyoruz. Müzenin, Eceabat ile Kilitbahir arasında, Çamburnu mevkisinde mülkiyeti belediyemize ait araziye yapılmasını istiyoruz''.