Koza Altın, Çanakkale’nin tek içme suyu kaynağı olan Atikhisar Barajı koruma havzası içinde altın madeni işletebilmek için üçüncü kez ÇED süreci başlattı. Yaşam alanlarına da çok yakın olan maden projesinin yapılması bölgeye ciddi zararlar verecek. Gelibolu Yarımadası, Troya ve Kaz Dağları Milli Parklarına yakın mesafede olan proje alanında doğal sit alanlarının da bulunduğunu belirten yaşam savunucuları, "Tüm yaşam savunucularını, ekoloji örgütlerini, yerel yönetimleri, milletvekillerini, emek ve demokrasi örgütlerini bu projeye karşı birlikte mücadele etmeye davet ediyoruz" çağrısı yaptı.
BirGün’den Sibel Bahçetepe’nin haberine göre; Koza (yeni adı Türk Altın İşletmeleri) Maden şirketinin daha önce aynı bölgedeki maden proje izinleri, Atikhisar Barajının koruma havzasında yer alması nedeniyle mahkemeler tarafından iptal edilmişti. Şirket üçüncü kez aynı bölgede altın-gümüş madeni projesi için ÇED süreci başlattı. Bu durum tepki çekti. İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu (İDK) toplantısı 16 Nisan’da Ankara’da yapılacak projeye karşı yaşam savunucuları harekete geçti. Toplantıdan önce CİMER üzerinden ve ıslak imzalı dilekçeler ile itirazlar bakanlığa gönderilecek.
Kazdağları Ekoloji Platformu ile Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği projeye dair bilgiler paylaştı. “Altın- Gümüş Madeni Açık Ocak İşletmesi Projesi’’nin Çanakkale il merkezine 17 kilometre, Terziler köyüne 1,3 kilometre, Serçiler köyüne 2,6 kilometre mesafede bulunduğu belirtilen açıklamada, ruhsat alanının bin 334 futbol sahası büyüklüğünde olduğu kaydedildi. Projenin yerleşim yerlerine çok yakın olduğuna dikkat çekilen açıklamada, “Yerleşim yerleri ve tarım ve hayvancılık yapılan yerlere bu denli yakın madencilik faaliyeti, yöre halkını geçim kaynaklarından mahrum bırakacak ve göçe zorlayacaktır.” denildi.
Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.