Çanakkale’ye AB Uyumlu Çöplük



Çanakkale merkezi, Lapseki, beş belde ve 90 köyün 20 yıllık çöp depolama ihtiyacını karşılayacak olan tesis hizmete girdi. Çanakkale Belediye Başkanı CHP’li Ülgür Gökhan, 2004’te fon kaynaklarından yararlanmak için AB’ye ‘katı atık yönetim projesi’ sunduklarını bildirdi.

260 proje arasından Çanakkale ve Kuşadası’nın seçildiğini belirten Gökhan, “İl Özel İdaresi’ni de yanımıza alarak Çanakkale Katı Atık Yönetim Birliği’ni oluşturduk. Kemel Köyü yakınlarında 33 hektarlık yer tespit edildi. Bu alan üzerine de tamamen çevre dostu olan tesisi kurduk. Çöp deponi alanının 16.5 milyon euroluk maliyetinin 12 milyon eurosu AB hibesiyle karşılanırken, 4.5 milyon euro için belediyeler birliği adına İller Bankası’ndan 10 yıl vadeli kredi çekildi” dedi.

Hibeyle ilk tesis

Çevre ve Orman Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Hasan Zuhuri Sarıkaya, çöp depolama alanının AB standartlarında ve hibesiyle yapılmış ilk tesis olduğunu söyledi. Sarıkaya, bu tür tesislerin yaşayan tesisler olduğunu belirterek, “Bugün aslında sıhhatli bir çocuk doğdu” dedi.

Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Marc Pierini ise tesisin, Türkiye’nin AB çevre standartlarına uygunluğu konusunda olumlu yönde ilerlediğine çok iyi bir örnek olduğunu bildirdi.