Çankaya’da Çöpte Devrim Hazırlığı



Çankaya Belediyesi, vatandaşların, çöplerini belediyenin temizlik görevlisine elden teslim edeceği yeni bir sistemi uygulamaya hazırlanıyor. Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık, Çankaya’nın çöp kovalarıyla ilgili sıkıntılarının her zaman gündemde olduğunu belirterek, güvenlik nedeniyle çöp kovası konulması konusundaki sıkıntıların da aşılabileceği çözümleri bulmaya çalıştıklarını söyledi. Çöpün, doğrudan kaynaktan belediyenin nakil aracına alınacağı bir örgütlenmeye geçiş hazırlığı içinde olduklarını bildiren Tanık, “Bir yıllık geçiş süreci içerisinde 2011’e girerken herkesin, çöpünü doğrudan belediyenin çöp görevlisine teslim etmesi gibi bir döneme umuyorum ki ulaşacağız” dedi.

Navigasyonla takip sistemi

Belediyenin uygulamayı planladığı Merkez Bölgesi Çöp Toplama Sistemi İyileştirme Projesi hakkında da bilgi veren Tanık, bu kapsamda çöp araçları mobil takip sisteminin kurulacağını bildirdi. Konuyla ilgili bilgi işlem biriminin ön hazırlık yaptığını ifade eden Tanık, “Takipte kaç ton çöp taşındığı, hangi bölgede çalışma yapıldığı, şoförün kim olduğu navigasyon sistemiyle takip edilecek. Başkanlıkta bir oda, mobil takip merkezi olarak düzenlenecek” dedi. Çöplerin geri dönüşümü için de projelerinin olduğunu anlatan Tanık, bunun için Mebusevleri’ni pilot bölge olarak belirlediklerini söyledi.

Karma sistem uygulanıyor

Tanık, 770 litrelik çöp konteyneriyle organik evsel atıklar ve geri dönüşüme uygun çöplerin toplanacağını belirtti. Belediyenin çöp yönetiminin şu anda karma sistemle yapıldığını kaydeden Tanık, Kızılay ve Maltepe’nin de içinde bulunduğu merkez bölgenin çöplerinin doğrudan belediye, civar bölgelerdeki çöpün ise özel şirket çalışanları tarafından alındığını söyledi. Temel amaçlarının çöp yönetimini doğrudan belediye tarafından yapmak olduğunu bildiren Tanık, “Hedefimiz 2011’e doğru alanın bütününde çöpün toparlanması, depolama alanına nakli, ayrıştırması ve benzeri işler dahil olmak üzere tümünün belediye çalışanları ve belediye şirketi çalışanları üzerinden yapılmasını sağlamak” diye konuştu.

Temizlik kamusal sorumluluk işi

Özelleştirme yöntemiyle çöp toplamanın sıkıntılarına da değinen Tanık, özel sektörün temel yaklaşımının ihaleyi aldıktan sonra en ucuz mekanizmalarla en hızlı biçimde, işi asgari standartta yapmak olduğunu ifade etti. Tanık, yüksek kalitede bir temizlik ihtiyacının ancak kamusal sorumluluk duygusuyla örgütlenmiş bir mekanizmayla mümkün olacağını dile getirdi. Tanık, kamusal sorumluluk duygusu yerine ticari kar düşünmenin daha vasıfsız işçi, daha ucuz emek ve teknoloji, yıpranmış araçlarla iş yapmak gibi konuları gündeme getireceğini belirtti.