Çankaya’da ‘Oyun Sokakları’



Çankaya Belediyesi Türkiye’nin ilk oyun sokağını açtı. Çeşitli düzenlemeler yapılan sokakta çocuklar ve semt sakinlerinin kullanabileceği geniş alanlar yer alıyor.

Çankaya Belediyesi Birlik Mahallesi 455. Sokak’ta bulunan alan yeni düzenlemeyle Oyun Sokağı haline getirildi. Sokakta trafiğin yavaşlatılması için yükseltilmiş yaya geçitleri, bilinçli olarak yapılan kavisler, çeşitli fiziki tedbirler ve uyarıcılar yer alıyor. Yaptığı çalışmalarla sokaktaki güvenlik yükünü aza indiren belediye, çocukların rahatça oynayabilmeleri için oyun alanları oluşturdu. Semt sakinlerinin de unutulmadığı sokakta futboldan basketbola, seksekten salıncağa kadar çeşitli oyun alanları bulunuyor.

Sokağın açılışını yapan CHP Genel Sekreter Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Tekin Bingöl, Çankaya Belediyesi’nin zor koşullarda hizmet üretmeye çalıştığını belirtti. Sosyal demokrat belediyeciliğin insan odaklı olduğuna dikkat çeken Bingöl, “Çankaya Belediyesi borç yüküne, Büyükşehir Belediyesi’nin baskıcı ve dayatmacı anlayışına rağmen direnerek her türlü demokratik yolları deneyip halkına nitelikli hizmet götürmektedir. Belediyenin çocuklar, çalışanlar, emekliler ve sokak sakinlerinin rahat ve huzurlu ortamda yaşamaları için birçok önemli projesi bulunuyor” dedi.

‘16 oyun sokağı daha açılacak’

Seçimlerde sözünü verdikleri oyun sokakları projesini gerçekleştirmekten mutluluk duyduklarını belirten Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık, sokakta oynayarak büyümeyi unutan gençliği, eğitim cenderesinden kurtarmayı amaçladıklarını dile getirdi. Sokağı trafiğe kapatma konusunda Büyükşehir Belediyesi ile uzlaşma sağlayamadıklarını kaydeden Tanık şunları söyledi:

“Çocukların sokağa çıkıp, toprağa dokunmaları ve beraber oyun oynamanın keyfini yaşamaları için onların sokağa çıktığı saatte sokakların güvenli hale getirilmesi oldukça önemli. Büyükşehir Belediyesi ile sokağın belli saatlerde trafiğe kapatılması için maalesef uzlaşma sağlayamadık. Trafik hızını kesmek için yılan gibi ‘S’ çizen bir kasisle trafik akışını yavaşlatmayı denedik”

Oyun sokağı projelerine devam edeceklerini vurgulayan Tanık, Akdere, Cevizlidere ve Balgat’taki 16 sokağı da düzenleyeceklerini belirtti. Tanık, Kırkkonaklar’dan Cebeci’ye kadar Bademlidere ve Zafertepe bölgelerine de oyun sokağı yapacaklarını söyledi.

‘Sokak önceden çöp kokardı’

Oyun sokağının müdavimlerinden olan çocuklar da yeni sokaklarından bir hayli memnun. Sokağın eski halinden çok daha güzel olduğunu vurgulayan 11 yaşındaki Okan Evkaya, “Önceden her taraf çöptü ve bu sokak çöp kokuyordu. Sokakta oynayamıyorduk. Ama şimdi birsürü oyuncak konuldu ve oyun alanları yapıldı. Böylelikle biz de rahatça oynayabiliyoruz” diye konuştu. Sokaklarının yeni durumunu beğendiğini söyleyen 14 yaşındaki Bartın Çelik, “Bence burda her şey yeni haliyle çok güzel oldu. En başta arabalar azaldı. Önceden arabalar çok hızlı geliyordu ve topumuz kaçtığında araba gelecek korkusuyla alamıyorduk. Şimdi yeni düzenlemeyle arabalar yavaş geçmek zorunda kalıyorlar” dedi.