Cargill Yasası Mahkemeye Gidiyor

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, daha önce veto ettiği Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu'nu TBMM'nin değişiklik yapmadan ikinci kez göndermesi üzerine zorunlu olarak onaylarken, Anayasa Mahkemesi'ne gitmeye karar verdi. Sezer'in yasanın tarım arazileri üzerine kanuna aykırı tesis kurduğu için faaliyetleri durdurulan Cargill'i af kapsamına alan 6. maddesinin iptali için Anayasa Mahkemesi'nde iptal davası açacağı bildirildi.

Cumhurbaşkanı Sezer, 5578 sayılı "Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu'nda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunu" dün onayladı.

Sezer, söz konusu yasayı geçtiğimiz aralıkta veto ederek bir kez daha görüşülmesi için TBMM'ye iade etmiş, TBMM Genel Kurulu 31 Ocak 2007'de düzenlemeyi aynen kabul etmişti. Cumhurbaşkanı Sezer'in "belirli yabancı şirketlerin hukuka aykırı durumu ve etkinliklerinin, yasal güvence altına alındığı ve ayrıcalık tanındığı" gerekçesi ile veto ettiği ve iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvuracağı 6. maddesi 11 Ekim 2004'ten önce gerekli izinler alınmadan tarım dışı amaçla kullanıma açılan arazilere ilişkin hükümleri içeriyor. Maddenin 2. fıkrasıyla söz konusu arazi ve tesislerin 2 yıl ruhsat ve izin alınmadan istenilen amaçla kullanılmasının sürdürülmesine olanak sağlanıyor.