"Cari Açık Finansmanı Düşündürüyor"



Cari açığın 3,20 milyar dolar olan piyasa beklentisinin hafif üzerinde 3,36 milyar dolar olarak açıklandığını, Mayıs ayına ait cari açığın da 3,99 milyar dolardan 4,44 milyar dolar seviyesine revize edildiğini kaydeden ALB Forex Analisti Rıdvan Baştürk'ün konuyla ilgili değerlendirmesi şöyle:

"Bu kapsamda 12 aylık birikimli cari açık 44,6 milyar dolar seviyesine yükseldi. İlk 6 aylık dönemi incelediğimizde ise geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 7,5’lik bir gerileme ile 22.7 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bu gerilemede ödemeler tablosundaki dış ticaret açığının bir önceki yılın aynı dönemine göre 1,4 milyar dolar azalarak 4,8 milyar dolara gerilemesinin etkili olduğunu görüyoruz.

Doğrudan yatırımlardan kaynaklanan net girişler ise bir önceki yılın aynı dönemine göre 307 milyon dolar azalarak 554 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti. Portföy yatırımlarından ise 661 milyon dolar tutarında net çıkış kaydedilmiştir. Diğer bir önemli ve sıkıntılı bir nokta ise resmi rezervlerin Haziran ayında 783 milyon dolar azalmasıdır. Rezerv kullanımı bize cari açık finansmanın kaliteli olmadığını göstermektedir. Her ne kadar cari açıkta bir gerileme mevcut olsa da ekonomi üzerine etkisinin daraltıcı olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle ithalat ve ihracatta yaşanan gerilemeler iç ekonomide daraltıcı etki yapmaktadır. Bu da önümüzdeki dönemde cari açık/GSYH oranının uzun dönemde yüzde 5 üzerinde seyretmeye devam etmesi anlamına gelebilir. Gelen verinin yine piyasalar üzerinde bir etkisi olmadığını söyleyebiliriz. Yurtiçinde tamamen siyasi beklentilere göre fiyatlamalar oluşmaktadır".