‘Cari Açık Sorunu Nükleer Santral Kurulunca Biter’



Türkiye İhracatçılar Meclisi’nde (TİM) yaptığı konuşmada Babacan, “Kur ne olursa olsun, cari açık devam edecek. Ne zaman nükleer santral kurarız o zaman biter. Enerjide dışarıya bağlı olduğumuz müddetçe cari açık devam edecektir. Cari açığı portföy yatırımlarıyla kapatacağız. Aksi durumda bizim bu açığı kapatma durumumuz söz konusu değil” dedi.

Babacan, serbest kur devam etmezse aksi bir politikanın Türkiye’yi uçuruma göndereceğini belirtirken doğrudan yabancı yatırım konusunda bir-iki yılın sıkıntılı geçeceğini belirten Babacan, bu dönemde cari açığın portföy yatırımlarıyla finanse edileceğini vurguladı. Babacan, “Sıcak para istemeyiz falan diyoruz da cari açık ne olacak? Doğalgazın parasını, petrolün parasını nasıl ödeyeceğiz? Türkiye’ye bu açığı kapatması için döviz lazım” dedi.

Koordinasyon Kurulu önerisi

Orta Anadolu Makine ve Aksamları İhracatçı Birliği Başkanı Adnan Dalgakıran Milliyet’e yaptığı açıklamada Babacan’ın kurla ilgili açıklamalarının toplantıyı izleyen ihracatçıların moralini bozduğunu belirtirken, “Babacan’a reel sektörün stratejilerini, hedeflerini belirleyecek bir koordinasyon kurulu oluşturulmasını önerdik. Başına da kendisinin geçmesini istedik” dedi.

Gelecek yıl elektrik ve doğalgaz fiyatlarında değişiklik yapmama kararı aldıklarını söyleyen Babacan, “Elektrik fiyatlarında 2011 sonuna kadar herhangi bir değişiklik yapmama kararı aldık, TL olarak. 2010-2011 kritik yıllarımızdır, doğalgazda da TL olarak fiyatlarda herhangi bir değişiklik yapmama kararı aldık” dedi. Babacan, akaryakıta uygulanan Özel Tüketim Vergisi’ni (ÖTV) de 2011 sonuna kadar lira olarak sabit tutacaklarını açıkladı.

Babacan krizde % 15’ten % 10’a çekilen tüketici kredileri üzerindeki kaynak kullanımını destekleme oranını tekrar % 15’e çıkardıklarını bildirdi.