Çarşamba Seminerleri'nde “İstanbul Çıplak”



Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü tarafından gerçekleştirilen “Çarşamba Seminerleri”nin 2010 - 2011 akademik yılındaki üçüncü konuğu Zafer Biçen olacak. Mimarizm desteği ile gerçekleştirilen konferans dizisi kapsamında Biçen, katılımcılara izleteceği “İstanbul Çıplak” belgeselinin ardından İstanbul üzerine bir de sohbet gerçekleştirecek.

Belgeselin yönetmeni Biçen, yapıtı şöyle açıklıyor:

“1980’lerde Dünya Bankası’nın dünya kentlerini ‘yarışan kentler’e dönüştürerek, finans ve turizm ağırlıklı merkezler oluşturma planlarına Türkiye’den İstanbul sunuldu. Liberal ekonomik eğilimler, kapitalist üretim merkezlerinin yer değiştirme hareketlerine bağlı olarak, şehri bir sanayi şehri olmaktan hızla uzaklaştırdı. Yatırımları üretimden emlak, finans, turizm gibi alanlara yöneltti. Bunun sonucu, kalabalıklaşan kente yeni alanlar yaratmak ve bunlardan yüksek karlar elde etmek amacıyla, şehrin en fakir ve savunmasız insanlarının onlarca, yüzyıllarca yaşadıkları nispeten merkezi yerlerdeki mahalle ve ilçelerindeki yaşam alanlarına göz dikildi. Ve uygulamada insanların yaşama, mülkiyet, barınma ve kültürel hakları saldırıya uğradı. Binlerce insan yer değiştirmek zorunda kaldı, yeni evsizler, işsizler oluştu. Kentsel dönüşüm yeni başladı ancak artan bir hızla ilerleyecek. Bu film, ‘kentsel dönüşüm’ üzerine bir fikir edinebilmek, şimdiye kadar verdiği zararlara ve arz ettiği tehlikeye dikkat çekebilmek amacıyla bu sürecin mağdurlarıyla yapılan görüşmelerle gerçekleştirildi.”

Biçen’in "İstanbul Çıplak" belgeseli ve söyleşisi, 3 Kasım 2010 Çarşamba günü saat 11:00’de Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Video Konferans Salonu’nda izlenebilir.


Çarşamba Seminerleri Çalışma Grubu

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü öğrencileri, mezunları ve öğretim üyeleri tarafından gönüllülük esasıyla çalışan bir çalışma grubu. 2010 Bahar döneminde Ahmetcan Alpan, Albeniz Ezme, Ayşe Aşıgül, Bahar Aksel Enşici, Deniz Başar, Derya Engin, Ece Doğan, Erbatur Çavuşoğlu, Gizem Kıygı, Gökçe Aksoylar, Hikmet Derya Çatal, İnci Şahin Olgun, Maya Arıkanlı Özdemir, Merve Akar, Merve Akı, Murat Cemal Yalçıntan ve Damla Özgü Yıldız'dan oluşuyor. Ayrıca seminerler Mimarizm tarafından destekleniyor.